Woon gezond: samen naar een gezonde thuis

Save the date: actieweek ‘Gezond Binnen’ van 16 tot 20 november 2020

2020 Gezond Wonen

Een gezond binnenmilieu is cruciaal voor een goede gezondheid en gezonde thuis. Want wist je dat we 85% van onze tijd binnen doorbrengen? Om de kwaliteit van het binnenmilieu structureel te verbeteren in huizen waar maatschappelijk kwetsbare mensen wonen, moet er méér gebeuren dan bewoners gewoon informatie geven. Pas op: goede info blijft noodzakelijk en kan bewoners ondersteunen in hun gedrag, maar andere soorten interventies zijn ook nodig.

Want een slecht binnenmilieu wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van onaangepast bewonersgedrag en technische problemen van het huis. In Vlaanderen zijn nog veel te veel huizen van ondermaatse kwaliteit. Het is zowel voor huurders als voor noodeigenaars vaak geen optie om die slechte kwaliteit van hun woning te verbeteren. Daarom wordt in deze campagne gekeken naar een structurele aanpak, (gebaseerd op de principes van Health in All Policies). Want een goede ondersteuning en begeleiding, in combinatie met beleidsmatige en omgevingsinterventies, zorgen voor structurele oplossingen.

Als je als gemeente wil werken aan een gezond binnenklimaat (zoals vocht- en schimmelproblemen) bij maatschappelijk kwetsbare groepen, volg dan zeker de actieweek Gezond Binnen op de voet. Die loopt dit jaar van 16 tot 20 november en zal een aantal inspirerende goede praktijken naar voor schuiven. Wil je daarna zelf aan de slag? Neem dan contact op met je lokale Logo om een concreet plan van aanpak uit te werken.

Wil je meewerken aan deze campagne, publiceer dan in november de vuistregels voor een gezond binnenmilieu. Zet ze in je nieuwsbrief, op je website, …. Zo kunnen burgers nu ook de check check check doen voor een gezond binnenklimaat.

De actieweek had gedurende twee jaar telkens hetzelfde thema

Sinds 2014 organiseren we samen met de Vlaamse Logo's en het agentschap Zorg en Gezondheid de actieweek 'Gezond Binnen' om het thema van het belang van een gezond binnenmilieu op de kaart te zetten. We wensen daarbij vooral te focussen op kwetsbare groepen en zullen hier in de toekomst nog vaker op inzetten.

Actieweek 2014 en 2015

Het belang van ventileren en verluchten werd in de verf gezet. Weet jij dat het belangrijk is dat er continu verse lucht in je huis binnenkomt? Daarnaast is het belangrijk om extra te verluchten op specifieke momenten zoals bijvoorbeeld bij het koken, de was drogen binnenshuis, douchen of bij de aankoop van nieuwe meubels. Over ventileren en verluchten lees je meer hier.

Actieweek 2016 en 2017

Samen met Kom op tegen Kanker wilden we kinderen beschermen tegen rook binnenshuis. We zijn er ons bewust van dat elke ouder het beste wil voor zijn kind. De campagne 'Binnen roken is nooit oké' werd dan ook een positieve campagne. Omdat het gedrag van roken in huis veelal door gewoontes en misverstanden wordt bepaald, kan een goed gesprek met een nabije persoon helpen om de stap te zetten om niet meer te roken in huis. Om dit gesprek te ondersteunen ontwikkelde Vlaams Instituut Gezond Leven de e-learning 'Meeroken is geen binnenpretje, praat erover'. Meer informatie over de gevolgen van roken in huis kan je hier vinden.

Actieweek 2018 en 2019

Ventileren en verluchten zijn belangrijk om een gezonde binnenlucht te realiseren, maar ze zijn niet het enige aanknopingspunt. Heel wat vervuilende bronnen kan je ook vermijden. Daarom focussen de actieweken van 2018 en 2019 zich op het 'Kies bewust'.

Contact

Lokale organisaties kunnen contact opnemen met het Logo van hun regio.

Vlaamse organisaties kunnen contact opnemen met Kathelijn.dedecker@gezondleven.be.