Woon gezond: samen naar een gezonde thuis

We brengen zo’n 85% van onze tijd binnen door. Dat is véél. Op zich is dat geen probleem, maar dat wordt het wél als je weet dat de lucht binnen vaak méér vervuild is dan de lucht buiten. Onderzoek bevestigt dit.

Als de lucht in huis niet genoeg ververst wordt, stapelen vocht en schadelijke stoffen zich op. Te veel vocht doet bijvoorbeeld schimmels groeien. Maar ook bouwmaterialen, meubels en (schoonmaak)producten geven vaak schadelijke stoffen vrij in. En die laten sporen na op de gezondheid van de bewoners. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

De realiteit toont dat het vooral mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties zijn die – uit noodzaak – hun intrek nemen in kwalitatief ondermaatse huizen. Zij worden vaker geconfronteerd met vocht- en schimmelproblemen die het gevolg zijn van de slechte structuur van de woning. Maar naast de structuur van de woning heeft ook het gedrag van de bewoner een belangrijke invloed op het binnenklimaat. Daarom wil de overheid burgers maximaal inspireren en motiveren om gezond te leven via verschillende gezondheidscampagnes. Maar uit onderzoek blijkt dat die campagnes vaak de meest kwetsbaren net niét bereiken.

IMG 0692

Een gezond binnenmilieu realiseren is misschien complex, maar zeker niet onmogelijk. Vele actoren spelen een belangrijke rol. Vaak zonder dat ze dat beseffen.

Met deze actieweek willen we lokale besturen aanzetten om iets te doen aan het sluimerende probleem van een ongezond binnenmilieu. Daarop inzetten is écht nodig, want een slecht binnenmilieu kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar je kan er als stad of gemeente pas echt iets structureels aan doen als je werkt volgens de principes van Health in All Policies. En daar zet deze campagne voluit op in met concrete praktijkvoorbeelden.

In 2020 gaven we de aftrap van een langere cyclus waar de focus ligt op samenwerken én van elkaar leren. De campagne van vorig jaar richtte zich tot alle intermediairs van binnenmilieu op gemeentelijk niveau: woonambtenaren, gezondheidsambtenaren, planners ruimtelijke ordening, energiesnoeiers, buurt- en welzijnswerkers, renovatiecoaches, huurbegeleiders, huisvestingsmaatschappijen, sociale verhuurkantoren

In 2021 zetten we verder in op deze piste. Op 15 november zal de nieuwe campagne gelanceerd worden. Hou die periode zeker onze website en sociale media in de gaten!

Hieronder ontdek je enkele inspirerende praktijkvoorbeelden die tonen hoe samenwerken hét verschil kan maken voor een gezonde(re) thuis. Wil je zelf aan de slag? Scrol dan zeker verder.

2020 Gezond Wonen

Heb je zelf een goede praktijk die je met ons wil delen?

We horen het graag! Deze campagne draait rond samenwerken en ervaringen delen. Daarom doen we een warme oproep om jouw ervaringen met ons te delen. Liet je je inspireren door de praktijkvoorbeelden hierboven? Of hebben jullie een ander initiatief genomen dat we absoluut moeten vermelden? We zijn benieuwd!

Sowieso zijn we op zoek naar nieuwe inspirerende voorbeelden voor volgend jaar. Grijp deze kans om hier jouw succesverhaal neer te zetten en te delen met iedereen. Wie weet bemachtig je zo een van de 10 CO2-meters die we weggeven.

Actieweek ‘Gezond Binnen’ is een blijvertje

We organiseren de campagne ‘Gezond Binnen’ om de twee jaar, en dat sinds 2014. Elke campagne belicht een andere invalshoek en ze blijft twee jaar lopen. In de afgelopen jaren werden zo al heel wat mooie materialen ontworpen die nog vandaag altijd heel bruikbaar zijn.

Contact

Lokale organisaties kunnen contact opnemen met het Logo van hun regio.

Vlaamse organisaties kunnen contact opnemen met Stien Vandierendonck.