Woon gezond, kies bewust!

Wist je dat de lucht in je woning meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Natuurlijk zit de buitenlucht daar soms voor iets tussen, maar zonder dat je het beseft, vervuil je de binnenlucht thuis ook door producten die je gebruikt of door nieuwe materialen die je in huis haalt. Ook vervuilde lucht ín huis kan je gezondheid schaden. Maar gelukkig kan je daar zélf iets aan doen! Met onze tips kies en gebruik je producten bewuster, ventileer en verlucht je je woning goed en hou je schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten.

Gezond Wonen Banner

HOU JE HUIS GEZOND  

  • Ga voor een rookvrij huis
  • Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard. Bij verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij.   
  • Vermijd wierookstokjes en steek liever geen geurkaarsen aan.  
  • Vermijd spuitbussen. Als je een spuitbus gebruikt, dan vernevel je (chemische) producten in fijne druppeltjes. En die kunnen jij en je gezinsleden vervolgens via de lucht inademen.  
  • Laat producten met een gevaarsymbool zo veel mogelijk in de kast staan, ook als je wilt poetsen. Denk aan alternatieven zoals azijn. 
  • Vermijd pesticiden. Want die hebben áltijd negatieve gevolgen. Zeker voor het milieu, maar mogelijk ook voor je gezondheid.
  • Woon je langs een drukke weg?  Verlucht bij voorkeur buiten de spitsuren en zo ver mogelijk van de straatzijde. Zorg dat de ventilatieroosters achteraan de woning zijn.  

KLUS EN (VER)BOUW GEZOND

Ga je je huis (her)inrichten?

Of het nu gaat om nieuwe meubels plaatsen, een verfbeurt of een opknapwerkje: sta even stil bij wat je precies in huis haalt. Veel nieuwe materialen geven de eerste maanden vluchtige chemische stoffen af. Draag indien nodig beschermende kledij en een mondmasker en volg altijd de instructies op de gebruiksaanwijzing van producten.

Ga je grondig renoveren of (ver)bouwen?

Denk dan vooraf goed na over ventilatie en verluchting. Plaats bijvoorbeeld ramen met ventilatieroosters of kies voor een ventilatiesysteem. Verlucht extra lang: na een grondige renovatie 6 maanden en bij een nieuwbouwwoning 18 maanden. Kies altijd voor materialen met een (eco)label.

(Ver)bouw klimaatbestendig. Isoleer voldoende en plaats eventueel zonnewering. Je aannemer en/of architect kunnen je helpen met tips over gezond (ver)bouwen. Op bouwgezond.be staat heel wat nuttige info, onder meer over de relevante wetgeving.

Een gezond binnenmilieu realiseren vraagt meer dan alleen bewust te kiezen tegen vervuilende stoffen in huis.  Andere aspecten zijn bijvoorbeeld het belang van voldoende verse lucht, opletten met loden leidingen, CO, ... Alle info en materialen rond deze thema's kan je hier vinden.

Contact

Lokale organisaties kunnen contact opnemen met het Logo van hun regio.  

Vlaamse organisaties kunnen contact opnemen met Kathelijn.dedecker@gezondleven.be

Sinds 2014 organiseren we samen met de Vlaamse Logo's en het agentschap Zorg en Gezondheid de actieweek 'Gezond Binnen' om het thema van het belang van een gezond binnenmilieu op de kaart te zetten. We wensen daarbij vooral te focussen op kwetsbare groepen en zullen hier in de toekomst nog vaker op inzetten.

De actieweek had gedurende twee jaar telkens hetzelfde thema

Actieweek 2014 en 2015

Het belang van ventileren en verluchten werd in de verf gezet.  Weet jij dat het belangrijk is dat er continu verse lucht in je huis binnenkomt? Daarnaast is het belangrijk om extra te verluchten op specifieke momenten zoals bijvoorbeeld bij het koken, de was drogen binnenshuis, douchen of bij de aankoop van nieuwe meubels. Over ventileren en verluchten lees je meer hier (link).

Actieweek 2016 en 2017

Samen met Kom op tegen Kanker wilden we kinderen beschermen tegen rook binnenshuis.  We zijn er ons bewust van dat elke ouder het beste wil voor zijn kind.  De campagne 'Binnen roken is nooit oké' werd dan ook een positieve campagne. Omdat het gedrag van roken in huis veelal door gewoontes en misverstanden wordt bepaald, kan een goed gesprek met een nabije persoon helpen om de stap te zetten om niet meer te roken in huis.  Om dit gesprek te ondersteunen ontwikkelde Vlaams Instituut Gezond Leven de e-learning 'Meeroken is geen binnenpretje, praat erover' (link).  Meer informatie over de gevolgen van roken in huis kan je hier vinden (link naar project).

Actieweek 2018 en 2019

Ventileren en verluchten zijn belangrijk om een gezonde binnenlucht te realiseren, maar ze zijn niet het enige aanknopingspunt. Heel wat vervuilende bronnen kan je ook vermijden.  Daarom focussen de actieweken van 2018 en 2019 zich op het 'Kies bewust'.

Actieweek 2020

We kunnen al een tipje van de sluier meegeven.  De actieweek van 2020 zal zich focussen op inspirerende voorbeelden van lokale acties die proberen om het binnenmilieu van de meest kwetsbare groepen te verbeteren, niet enkel door te focussen op gedrag, maar ook door structurele verbeteringen aan de woningen te realiseren.