Voedingsbeleid

(10 vragen)

Netwerk van voedingsprofessionals hero

Ontdek waar je beleidsmatig (nog meer) op kan inzetten.

Een quickscan met 9 stellingen geeft je zicht op de stand van zaken. Afhankelijk van je antwoord volgt er een aanbeveling met suggesties om het advies in de praktijk om te zetten.

Mijn organisatie heeft een gedragen visie op het bevorderen van gezond eetgedrag en omgaan met ongezond eetgedrag.

We weten goed wat voor ons gezond eetgedrag is naar voedingsmiddelen en eetmomenten toe. We weten hoe we daaraan kunnen bijdragen in onze werking. Onze waarden en basisprincipes scheppen een goed kader hiervoor (autonomie, keuzevrijheid, controle, positief leefklimaat, samenwerking, regie bij het gezin, participatie, …).

Mijn organisatie scant de huidige manier van werken rond eetgedrag op sterktes, kwetsbaarheden, kansen en risico’s.

We gaan na waar we te veel ongezond eetgedrag stimuleren en welke kansen er zijn om gezond gedrag meer aan te moedigen. We kijken niet enkel naar het voedingsaanbod, maar ook naar huidige regels en afspraken, samenwerkingspartners, … Bijvoorbeeld door feedback(formulieren) na maaltijden, active reviewing van de snacks, vragen tijdens een (bewoners)vergadering, een tevredenheidsmeting, vragenlijsten, een voedingsdeskundige die de menuplanning evalueert, ...

Mijn organisatie stelt een actieplan op om gezond eet- en aankoopgedrag te bevorderen en om ongezond gedrag te voorkomen.

We weten wat onze prioriteiten dit jaar zijn. We laten ons leiden door onze visie op gezond eetgedrag, ethiek, pragmatiek en het wettelijk kader (bv. kernprocessen pedagogisch profiel, kinderrechten). Voor volgende jaren weten we wat de werkpunten zijn en waar we kansen zien. We nemen structurele maatregelen om het eetgedrag van kinderen en jongeren en het aankoopgedrag van begeleiders/aankoopverantwoordelijken/ouders positief te beïnvloeden. We vergroten de kennis en vaardigheden, bouwen aan een afsprakenkader, werken samen aan een gezonde voedselomgeving en bieden begeleiding m.b.t. gezond eetgedrag.

Mijn organisatie legt taken en verantwoordelijkheden vast per actie.

We leggen taken en verantwoordelijkheden vast die matchen met de interesses en functies van de medewerkers. Zo is de kans groter dat het beleid effectief wordt uitgevoerd. We verduidelijken de rol en de link van en met de werkgroep voeding, medische dienst, preventieadviseur, pedagogisch verantwoordelijke, ...

De verantwoordelijkheden en taken worden verdeeld binnen en buiten de organisatie onder jongeren, gezinnen, medewerkers, vrijwilligers, directie, partnerorganisaties, …

Mijn organisatie versterkt de vaardigheden en kennis van kinderen, jongeren en gezinnen m.b.t. (on)gezond eetgedrag.

We werken met gezinnen, kinderen en jongeren om hun kennis over gezonde voeding te vergroten. Wat is een gezonde portiegrootte, wat is gezond eten, … De vaardigheden die hiervoor nodig zijn (winkelen, koken, plannen, …) worden ook versterkt.

Mijn organisatie biedt kinderen, jongeren en gezinnen een gezonde eetomgeving, zowel op sociaal als op fysiek vlak.

Onze norm is/wordt stapsgewijs gezonde voeding. Dat merk je aan wat we eten, denken, zeggen en drinken. We werken (stap voor stap) aan een gezond aanbod op vlak van dranken en maaltijden. We praten positief over gezonde voeding, eten en drinken het zelf en moedigen het aan bij wie met ons in contact komt.

Mijn organisatie heeft afspraken over (on)gezond eetgedrag.

We beschrijven in regels en afspraken de aankoop, organisatie en bereiding van het eten en drinken, maar ook de eetmomenten. Daar zitten beperkende regels in over ongezonde voeding en stimulerende regels over gezonde voeding.

Mijn organisatie biedt kinderen, jongeren en gezinnen zorg en begeleiding over (on)gezond eetgedrag.

We hebben een netwerk van voedingsprofessionals en pedagogen waar we beroep op kunnen doen. Dit doen we niet enkel bij problemen (moeilijke eters, voedselneofobie, overgewicht, ondergewicht, …) maar ook preventief (positieve band met voeding opbouwen).

Mijn organisatie stuurt zijn plan en beleid over gezonde voeding bij.

We bespreken en analyseren acties met ons team. We vieren zo onze successen, leren bij over wat werkt en verantwoorden onze investering. We weten beter wat we kunnen beïnvloeden en hoe. Wat is er nodig om te verbeteren? Welke voorwaarden moeten vervuld worden? En welke stap gaan we zetten om bij te sturen? Elk jaar zijn er momenten waarop we ons plan en beleid bijsturen.

Mijn organisatie verankert haar werk rond gezonde voeding.

We voeren maatregelen succesvol en blijvend in. Via het kwaliteitshandboek, leefregels, HR en VTO beleid, … verzekeren we onze werking.