Borstvoeding geven en krijgen is belangrijk voor de gezondheid van mama en kind. Daarom moedig je ouders best aan om ermee door te gaan, ook als hun kindje naar de opvang komt. Je kan borstvoeding in je opvang op twee manieren mogelijk maken: de mama over en weer laten komen of afgekolfde melk geven.

De mama komt borstvoeding geven. 

Borstvoeding geven is een intiem moment tussen mama en kind. Daarom gebeurt dat het best op een rustige, comfortabele plek. Idealiter is dit een goed verluchte, lichtrijke en propere ruimte met een aangename temperatuur en comfy zetels. Maak met de ouders concrete afspraken over het geven van borstvoeding, zorg dat je het volgende weet: 

  • Op welk moment komt de mama? Is dat op vaste tijdstippen?
  • Laat de opvang de moeder iets weten als het kindje honger heeft?
  • Wat gebeurt er als het kindje vroeger honger heeft? Geeft de opvang dan afgekolfde melk, flesvoeding of kan je de moeder bellen?
  • Wordt er rekening gehouden met warme periodes waarbij het kind meer moet drinken?

Afgekolfde melk in de opvang.

Als de mama zich niet kan verplaatsen naar de opvang, is afgekolfde moedermelk een optie. Ze kan die melk ’s morgens meebrengen. Gebeurt het zo, maak hier dan concrete afspraken over tijdens het intakegesprek:

  • Brengt de mama de moedermelk mee in een flesje, potje of bewaarzakje?
  • Brengt ze verse of diepgevroren moedermelk mee?
  • Geeft ze extra moedermelk bij warme periodes?
  • Is de naam van het kindje en de datum van het afkolven en/of invriezen vermeld op het recipiënt?

Ga regelmatig in gesprek met de ouders over de verder opvolging van de voeding. Dat kan op een afgesproken moment of wanneer ze hun kind(eren) komen brengen of halen. Bespreek ook samen wat jullie doen als het kind niet voldoende heeft aan de hoeveelheid afgekolfde melk die het normaal drinkt. Vraag na wat het kind thuis nog eet en hoeveel voeding het krijgt in het weekend.

De meningen over borstvoeding zijn verdeeld. 

Cultuur en samenleving hebben een enorme invloed op hoe mensen omgaan met borstvoeding. Overal ter wereld hebben ouders het beste voor met hun kind. Maar wat dat beste precies is, is voor elke ouder anders. Ook binnen één cultuur zijn er verschillende meningen over borstvoeding. Factoren zoals kostprijs, intimiteit, onafhankelijkheid, werkritme, schaamte, invloed op lichaam, wetenschap … hebben voor elke ouder een andere waarde. Daarom is het belangrijk dat je de keuzes van elke ouder respecteert en probeert zo goed mogelijk tegemoet te komen aan hun wensen. 

Ga regelmatig in gesprek met de ouders over de verder opvolging van de voeding, dit kan op een afgesproken moment of bij het breng- of haalmoment. 

Meer weten over borstvoeding? Hier zijn interessante links: