Hoewel deze stap pas aan het einde van het proces aan bod komt, is het belangrijk om reeds bij het opstellen van het actieplan na te denken over de evaluatiemethode. Zo kan tijdens het proces zelf de juiste informatie verzameld worden.

Want meten is weten. Natuurlijk ben je benieuwd naar wat al die inspanningen hebben opgeleverd. Door je acties te evalueren, ontdek je wat werkt en wat niet. Zo kan je het in de toekomst nóg beter aanpakken. Heb je zicht op welke acties werkten en welke niet, of onvoldoende? Leer uit acties die niet goed verliepen en blijf kritisch.

Hoe ga je aan de slag?

  • Gebruik het actieplan als houvast, want hierin noteerde je wie de evaluatie zal uitvoeren, hoe je dit zal doen en hoe en wanneer erover gecommuniceerd zal worden. Evalueer het proces (hoe is de actie verlopen?) en het effect (heb je je doelstelling bereikt?).
  • Stuur het actieplan bij en pas de nodige acties aan op basis van feedback van werknemers en de (tussentijdse) evaluatie van de werkgroep.
  • Grijp ook nog eens terug naar de beginsituatie en de gezondheidsmatrix. Wat is er veranderd, wat niet?
  • Communiceer en verduidelijk het aangepaste actieplan via de gebruikelijke kanalen. Vermeld de datum van aanpassingen of het versienummer, zodat er geen verwarring ontstaat door verschillende versies.