In België fietsen we vaak en veel. Niet verwonderlijk: het is een snelle én gezonde manier om je te verplaatsen. Tel er het aantal skaters, rolschaatsers, steps … bij en je mond valt open van verbazing. Voor kinderen is het een vorm van spelen, voor jongeren pure vrijheid en voor volwassenen is het vaak functioneel of ontspannend. Eens je het onder de knie hebt, ben je vertrokken!

Wie doet het al?

  • Een jeugdhulporganisatie uit Kalmthout reserveerde een volledig tijdsblok in het skatepark in de periode dat de coronamaatregelen van kracht waren. De jeugddienst keurde het goed en … de dag verliep op rolletjes.
  • Dankzij de financiële steun van het Alpro Sociaal Fonds kon MFC Zonnebloem uit Heule in 2022 een Babboe MAX-E cargobike voor 6 kinderen aankopen. Nu kunnen de kinderen in een leefgroep af en toe kiezen tussen een leuk fietstochtje of een rustige binnenactiviteit. In de zomer konden ze zo’n fiets testen en de kinderen bleken helemaal enthousiast om zo de buurt (met kleine schapen en lama’s) te verkennen terwijl de wind in hun gezicht waaide.
  • CKG Don Bosco in Kortrijk kocht kwaliteitsvolle fietsen voor de al meer ervaren fietsers, hun leefgroepbegeleiders en hun ouders tijdens bezoekmomenten. Kleuters en kinderen uit het 1ste en 2de leerjaar kunnen aan de slag met nieuwe (loop)fietsen.
  • Gemeenschapsinstelling De Zande uit Ruiselede kocht fietsen aan zodat hun jongeren zelfstandig naar school of het werk kunnen gaan.
  • Enkele jongeren van Jeugdzorg Ter Elst vzw (Duffel) kunnen zich geweldig goed uitleven op de fiets. Ze smeden er zelfs plannen om een eigen wielerploeg te vormen! Dankzij een oproep op Facebook konden ze koersfietsen kopen.
  • "Allez Eddy" is een samenwerking tussen jeugdzorg Z-W-Vl, Fietsbieb en No Limit team-sportclub. Sport, ontmoeting, vaardigheden trainen en het vormen van identiteit haalt er de finish.
  • Op dagen zonder invulling springen ze bij de Gentse vzw aPart op de fiets om te trainen voor de Ronde Van Vlaanderen voor wielertoeristen. In de aanloop van de Ronde bereikten ze zo vijf jongeren, en drie namen de dag zelf deel!
  • Bij de opening van een e-bike-shop kreeg de Ieperse Vereniging Ons Tehuis (VOT) een elektrische bakfiets cadeau via de burgemeester.
  • De Gentse vzw Stappen stelt fietsen ter beschikking aan de jongeren: die mogen ze altijd gebruiken. De fietsen zijn op de maat van de jongeren en worden op regelmatige basis onderhouden.

Tot wat leidt het?

  • Beweging op wieltjes aantrekkelijk(er) maken binnen je organisatie kan helpen om de beweegaanbevelingen voor kinderen en jongeren te behalen. De meeste beweging op wieltjes valt onder matig intensief bewegen. Skatewedstrijden, wielertrainingen … zullen dan weer onder hoog intensieve beweging vallen.
  • Het zorgt voor beweegvoordelen zoals beter slapen, je hersenen (geheugen o.a.) prikkelen, goede bloedwaarden ...
  • Wie fietst, bouwt de spieren in zijn of haar rug, buik, bovenbenen en billen op. Hierdoor gaat ook de algemene houding (bv. tijdens het zitten of wandelen) erop vooruit.
  • De fiets trekt ons naar buiten en brengt ons mogelijk in een natuurlijke en zonnige omgeving die aanzet tot ontspannen. Wie gaat fietsen in druk verkeer, is mogelijk sneller op zijn of haar bestemming.
  • Veel mensen op de fiets ervaren een hoge mate van onafhankelijkheid.

Enkele belangrijke tips

  • Zorg dat je zeker goed overweg kan met je materiaal. Dat gaat ook om herstellingen, in druk verkeer bewegen … Misschien hebben jullie een medewerker die een workshop banden stoppen’ kan geven? Of een stagiair die tijdens de zomermaanden het verkeer eens wil trotseren met de kinderen of jongeren, zodat die laatsten daarna veiliger naar school, de winkel, het werk kunnen fietsen … Of een jongere die iedereen meeneemt in het onderhoud van een longboard?
  • Werk samen met professionals (tegen voordelig tarief). Dat het werkt, vertelt Levi (Push Skateboard Academy) je graag.
Alles loopt op wieltjes tekst 2
Alles loopt op wieltjes tekst

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Alles op wieltjes GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
Kind/jongere
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin