Je kiest je locatie op basis van meerdere parameters: beschikbare panden, prijs, aanwezigheid van naburige voorzieningen (winkels, natuur …), uitstraling van de buurt … Plaats je daar ook bereikbaarheid bij? Want vlot bereikbaar zijn met de fiets, het openbaar vervoer of te voet: daar hangen héél wat voordelen aan vast.

Wie doet het al?

  • Bethanie vzw in Kortrijk is zeer goed bereikbaar. Het station en de busverbindingen zijn op 300 meter afstand. En ook voor fietsers is de organisatie met de ogen dicht te vinden. (Niét letterlijk nemen alsjeblieft!)
  • Hoe bereik je Zonnewende vzw? Dat legt stad Veurne je graag uit met een kaartje en wegbeschrijvingen die vooral aantonen dat het openbaar vervoer (trein en bus) of een combinatie (trein en te voet) goed te doen zijn en je 1,1 km beweging oplevert. Dat zijn meer dan 1.000 stappen, vlotjes gezet.
  • OVBJ De Witte Berken in Wervik ligt op 5 minuten wandelen van het station. Vanzelfsprekend ligt OOOC De Wijzer, die op dezelfde locatie ligt, dan ook zo dicht J.
  • Met het oog op maatschappelijke (re-)integratie koos de Vlaamse Overheid ervoor om de Kleinschalige WoonEenheden te spreiden over Vlaanderen in een omgeving waar voldoende openbaar vervoer is. Ze keken ook naar een toereikend aanbod van werk-, sport- en vrijetijdsmogelijkheden. Ze beschreven dit in omzendbrieven over werf 3: actieplan jongvolwassenen.

Tot wat leidt het?

  • Meer medewerkers én contextfiguren zijn gemotiveerd om zich actief te verplaatsen.
  • Als bezoekers of medewerkers met de fiets toekomen, dan kan die fiets worden ingezet: een fietstocht met de papa, samen naar de winkel om wat last minute boodschappen …

Enkele tips

  • Neem je bereikbaarheid op in je communicatie. Zo stimuleer je mensen om het STOP-principe toe te passen en sneller te Stappen, Trappen of via het Openbaar vervoer naar jullie te komen.
  • Heb je al een gebouw en is dat niet zo vlot bereikbaar? Zet in op abonnementen voor deelfietsen aan het station, stimuleer met aantrekkelijke fietsvergoedingen, lobby voor een bushalte, stem gespreksuren af op het openbaar vervoer, werk samen met de belbus indien nodig, voorzie gedecentraliseerde dienstverlening als dat nuttig is ...
  • Nog geen gebouw? Scan gebieden via de walkability-tool vóór je een aankoop doet.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Bereikbare organisaties GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Beweging en lang stilzitten
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin