Werk je met een dagstructuur op kamp, in de week of tijdens het weekend? Bouw dan zeker plezante beweegmomenten in! Samen de agenda opstellen vergroot de kans op actieve deelname.

Wie doet het al?

  • Op maandag en donderdag kunnen de jongeren van het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge een half uurtje deelnemen aan een zelfgekozen sport van de maand. Het is steeds een sport waar je snel mee kan starten en die ze op 30 minuutjes kunnen doen. Bijvoorbeeld minivoetbal, start to run, relaxatie en buikspieroefeningen, fietsen … Dinsdag en vrijdag is er een vast sportmoment binnen het therapieprogramma. Namelijk: buurtsport op dinsdagnamiddag waarbij verschillende sportsoorten aan bod komen. De vrijdagvoormiddag gaan de jongeren paardrijden en op vrijdagnamiddag is er een uurtje dans voorzien (dit wordt gegeven door een student die momenteel stage doet binnen het ziekenhuis maar die ook bereid is om op zelfstandige basis verder bij ons te komen). Op woensdag ligt de focus meer op het buiten bezig zijn. Geen sport op zich dus, maar wel optimale beweging gedurende een hele voormiddag.
  • De 18-jarige Johanna woont in een Kleinschalige WoonEenheid. Twee keer per maand doen ze een activiteit. Soms binnen, andere keren trekken ze naar buiten. Gaan bowlen, zwemmen of poolen bijvoorbeeld. “Daar zou meer in geïnvesteerd mogen worden. Want je woont met die mensen samen. Binnen krop je dingen op. Tijdens een activiteit kan je iedereen eens op een andere manier zien dan hier in huis.”
  • In het Vlaams Detentiecentrum werd muziek en sport in het dagprogramma van de acht uit handen gegeven jongeren opgenomen.
  • Tijdens de bewonersvergadering bij vzw Jongerenwerking Pieter Simenon (Lommel) maken de aanwezigen een maandplanning op. In samenspraak met de jongeren kiezen ze de sportactiviteit die plaatsvindt op dinsdagavond. De sportactiviteiten zijn erg divers. Het gaat bijvoorbeeld om paintball, voetbal, zwemmen, mountainbike … Tijdens de vakantieperiodes worden de activiteiten overdag gepland. Elke donderdagavond is er een aanbod van fitness of boksen. Zowel op dinsdag als op donderdag zijn de activiteiten op een externe locatie. Jongeren maken zo kennis met het fitnesscentrum, de sporthal, een zwembad, een boksclub ... Maandag en woensdag kan er individueel gebokst of geworsteld worden met STUT-begeleiding.
  • Elke week is er ‘Sport-op-donderdag’ bij de Gentse vzw Stappen. Dan wordt er een sport- of bewegingsactiviteit aangeboden. Dat betekent niet dat die activiteit ook elke donderdag effectief plaatsvindt, maar ze wordt wel aangeboden. Zo is ‘sport en beweging’ een deel van het concept van vzw Stappen, en ook deel van het leven van hun jongeren. Eerst was het vzw Jong die daar een sportinitiatie ging aanbieden. Maar er waren vaak amper jongeren die wilden meedoen. Nu wordt de activiteit telkens gekozen door de begeleider van dienst, samen met één jongere. Alle andere jongeren kunnen aansluiten.

Tot wat leidt het?

  • Als je bewegen in de vaste planning opneemt, geraakt het zeker niet ondergesneeuwd in de rush van de dag.
  • Het is een ‘zeker’ deel van de week. Het is immers niet afhankelijk van het toeval, of van de aanwezigheid van die ene begeleider, of van hoe het kind/de jongere zich gedroeg die dag.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Bewegen in de vaste planning GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Regels en afspraken
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin