Muziek, bewegen en emoties liggen in elkaars verlengde. Als je muziek beluistert of produceert, gebeurt er niet alleen iets in je hoofd, maar ook met je hele lichaam. Je kan er niet bij blijven stilstaan. Inspiratie nodig om muziek in te zetten? Here we go …

Wie doet het?

  • De Troubadours is een groep van jongeren, vooral meisjes, die komen uit verschillende opvanginitiatieven van vzw De Wissel (De Rotonda, De Switch én de alternatieve dagbesteding Riszas) en het OverKop-huis van Tienen. Jongeren tussen 14 en 21 jaar krijgen er de kans om muziek te maken onder begeleiding van het artistieke koppel Koen en Terri. Vzw Barranja werkt al jaren samen met vzw De Wissel. Ze creëren samen ook jaarlijks een muziektheatervoorstelling in Aarschot. De jongeren kiezen hun nummers zelf en repeteren lange uren om toonvast een performance in elkaar te boksen. Zij aan zij met hulpverlening maken ze artistiek-menselijk werk.
  • M. verblijft in vzw Binnenstad (Brugge). “Twee weken geleden ben ik basgitaar beginnen te spelen,” zegt M. bedeesd. Nu schudt hij intro’s van Nirvana, Queen en Deep Purple feilloos uit zijn losse pols. Niet meteen bands die vandaag de hitlijsten domineren. “Mijn nonkel is mijn grote muzikale inspirator,” vertelt M. Om op zo’n korte tijd een instrument te beheersen, moet je toch op zijn minst aanleg én passie combineren? “Ik heb de muziek gewoon nodig. Ik ben heel blij dat ik die uitlaatklep heb.” (Bron: Studio JIJWEET)
  • De Vereniging Ons Tehuis ging op zoek naar een zangcoach om hun koor te begeleiden en dirigeren. Een koor waarin kinderen, jongeren en medewerkers samen zingen, en dat één of twee weekavonden per maand.
  • Het project ‘Nootjes delen’ bracht MFC Meetjesland (Kaprijke) in contact met twee scholen. Het initiatief ‘Music Connects’ van het Koningin Mathildefonds zorgde voor (extra) instrumenten en technisch materiaal. Kinderen van 5 tot 12 jaar konden in twee groepen zingen, spelen en al doende zichzelf en elkaar beter leren kennen.
  • Studio JIJWEET bracht een uur lang radio voor en door jongeren. Moment Millionaire, het huisorkest van Studio JIJWEET, begeleidde de muziek die de jongeren hadden gekozen.

Tot wat leidt het?

  • Muziek maken (een instrument bespelen en zingen) is niet alleen leuk, het is ook een vorm van licht intensieve beweging.
  • Muziek zet kinderen en jongeren aan om te dansen, een choreografie te doen ...
  • Jongeren gaan, als er muziek speelt, soms net iets intenser/enthousiaster hun activiteit doen, zoals poetsen. Hou er wel mee rekening dat dit niet bij élke muzieksoort zo zal zijn. (Zo resulteren 'tegelplakkers’ niet echt in een snel gepoetste studio😊.)

Tip

Samen muziek gaan maken, dat is misschien een te grote sprong. Gelukkig kan je ook gewoon muziek opleggen. Muziek horen prikkelt en activeert de motorische gebieden in je hersenen. Het is dus geen leugen als iemand je zegt dat je niet kan stilzitten op muziek. Wil je meer beweging in de groep of in een gezin, leg samen wat muziek op. Your body’s poetry, speak to me. Won’t you let me be your rythm tonight? (Sia)

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Muziek GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
Kind/jongere
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Context/netwerk
Omgevingsinterventies
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin