Je komt in beweging als je de auto laat staan. Wie weet los je er zelfs een oud zeer mee op: het tekort aan parking. Openbare parkings gebruiken, een garagebox huren in de buurt, de dienstverplaatsingen of het woon-werkverkeer met de auto verminderen: het kan allemaal. Je stelt er een fantastisch voorbeeld mee voor de kinderen en jongeren.

Wie doet het al?

  • Door het type werkdagen (begin- en einduren, weekends en feestdagen), kwamen veel begeleiders van Bethanie vzw in Kortrijk met de auto. Toch werd de parking niet uitgebreid om alle begeleiders een parkeerplaats te geven. De tuin zou moeten inboeten én er waren andere oplossingen. Drie extra parkeerplaatsen op 700 meter van de gebouwen voor 6 duo’s. Administratieve en logistieke medewerkers mogen één dag per schoolweek niet op de eigen parking staan en raken zo vlot in beweging nog vóór ze in het Bethanie-gebouw zijn.
  • Het OOOC De Grote Robijn van Jeugdzorg Emmaüs in Antwerpen voorziet mobiliteit op maat van elke medewerker. Zo hebben ze ook leenfietsen voor dienstverplaatsingen naast de deelwagens.
  • Werken bij LIA vzw is ook bewegen. Ze vergoeden woon-werkverkeer met de fiets en het openbaar vervoer. De medewerkers kunnen er intekenen op een interessant fietsleaseprogramma (e-bike). Of teamgenoten kunnen een dienstwagen delen waardoor ze niet verplicht zijn om een eigen wagen te kopen.

Tot wat leidt het?

  • Je stimuleert de beweegcultuur onder collega’s.
  • Je geeft het goede voorbeeld aan de kinderen en jongeren. Zij zien waar je overal geraakt met de fiets en dat een auto niet het standaard vervoersmiddel moet zijn.
  • Er is een groter besef binnen de organisatie (en haar medewerkers en de kinderen en jongeren) dat de fiets tot de vervoersopties behoort.
  • Omdat de fiets van de begeleider dan al op het werk staat, kan hij of zij die snel inschakelen om met de kinderen of jongeren een toertje in de buurt te doen, naar school te rijden of boodschappen te halen.
Hero dienstverplaatsing
Dienstverplaatsing tekst
Dienstverplaatsing tekst 2

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Dienstverplaatsing en woon werkverkeer GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Beweging en lang stilzitten
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
Regels en afspraken
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin