Wandelen kan overal en is multifunctioneel. Je kan het als sport doen, het puur recreatief houden of gewoon wandelen om jezelf te verplaatsen. Het samen wandelen dwingt jullie om naast elkaar te staan, in elkaars voetsporen te wandelen, de wind voor een ander te vangen ...

Wie doet het al?

  • De begeleiders van dagcentrum De Wip in Halle (Jeugdhulp Don Bosco) daagden de ouders van de kinderen die ze begeleiden uit om samen op drie weken tijd 1.862.000 stappen te zetten. Die uitdaging kaderde in de ‘Fit in je Hoofd’-campagne en was een belichaming van de tip ‘Beweeg meer’. Het doel: de ouders veerkrachtiger en gelukkiger maken. Na twee weken zaten ze al aan 1.2 miljoen stappen!
  • TRES organiseerde een wandelexpo waarbij ze hun kunstwerken in vitrines en openbare plaatsen tentoonstelden in het Leuvense. De wandelexpo leidt je door de binnenstad. Je ziet er alle werken die kinderen en jongeren uit de jeugdhulp samen met enkele kunstenaars hebben gemaakt (De Wissel vzw, MFC Combo, Sporen en OBC Ter Wende-Espero).
  • Vzw Arcade doet mee aan het project ‘Mooimakers’. De kinderen gaan op stap om de buurt in Zevekote aan een grondige inspectie te onderwerpen. Elk verloren blik, stuk plastiek, mondmasker of vuiltje dat niet thuishoort in de natuur, werd onverbiddelijk in de zak gestopt. Uiteindelijk werden twee volle zakken zwerfvuil verzameld!
  • Toen Matti 22 jaar was en in een Kleinschalige Wooneenheid woonde, ging hij soms wandelen met de begeleiding. Één keer per week probeerde mijn begeleidster langs te komen. Als het zonnig was, dan gingen we wandelen. Het is geen opvoeder-gebeuren. We staan op dezelfde hoogte en gaan samen de weg bewandelen.” De ideale begeleider gaat de ‘extra mile’.
  • De Spaanse Monte Perdido werd door enkele duo’s (jongere + ouder) van Oranjehuis vzw bewandeld. De bedoeling van de tochten was vooral het samenwerken. Als je met twee bent, ben je op elkaar aangewezen om in je missie te slagen.
  • Bij JES vzw worden werkbesprekingen gedaan tijdens een wandeling door de wijk.
  • ResetT organiseert meerdaagse time-outtochten voor jongeren. Die tochten willen het beste in de jongeren naar boven halen.

Tot wat leidt het?

  • Begeleiders merken op dat er opnieuw coherentie en een betere sfeer is bij gezinnen waarvan de partners een beetje uit elkaar gegroeid waren. De ouders en hun kinderen geven dat ook zelf aan. Hun gezin heeft een boost gekregen dankzij samen wandelen.
  • De voordelen van beweging zoals beter slapen, sterkere spieren … worden verkregen via deze (meestal) licht intensieve vorm van beweging. (Meerdaagse) (trek)tochten vallen dan eerder onder matig intensieve beweging. Wandelen in de buitenlucht helpt voor betere nachtrust.
  • Tijdens wandelingen wordt er vaak veel gepraat en nagedacht. Over het leven, toekomstplannen, relaties met de school … Je ziet van alles in de natuur en bent er even volledig uit als je drie dagen samen op stap bent.
  • Tijdens lange, lastige of koude wandelingen worden fysieke grenzen overschreden. De jongeren zien dat begeleiders het ook lastig hebben, dat geeft hun vertrouwen.

Enkele tips bij meerdaagse (trek)tochten:

  • Organiseer stapdagen om fysiek voorbereid te zijn. Wandelschoenen inlopen, de rugzak leren dragen, onder de knie krijgen hoe je best klimt en hoe je zeker niet moet dalen … Het vraagt voorbereiding. Maar gebruik die stapdagen ook om samen een groep te vormen.
  • Zorg voor de groep. Een grote win zijn de reflectiemomenten die je als groep organiseert. Je leert over én van elkaar.
  • Heb oog voor de momenten dat er niet gewandeld wordt. Laat duo’s bijvoorbeeld het avondeten klaarmaken (twee jongeren en twee opvoeders). Hak samen hout, zet de tenten op, blaas samen uit …
  • Zorg voor de nazorg. Er wordt een intens traject samen afgelegd. Nadien samenkomen met de jongere, begeleiders, school, ouders … is dan een enorme meerwaarde. Bespreek samen de situatie en beluister de jongere zijn kijk op de lastige periode die hij of zij doormaakt.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Wandelen GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
Kind/jongere
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin