Je grenzen verleggen, dat kan ook in de hoogte. Kimmen is een sport die de meeste jongeren enorm triggert. Het vraagt durf, moed, techniek … Wie zich eraan waagt, voelt zich top van de wereld. Een gevoel dat elk kind en elke jongere wel eens mag hebben.

Wie doet het al?

  • ‘Rising You’ is een sociale onderneming, opgericht door NATURE VZW en Minor-Ndako, die jonge vluchtelingen opleiding en werk op hoogte wil aanbieden. Rising You heeft een klimclub in Brussel, Gent en Antwerpen. Tweemaal per maand gaan jongeren vanaf 12 jaar klimmen in de zalen binnen of op de rotsen buiten. Ze gaan ook jaarlijks op weekend naar de Ardennen en organiseren andere activiteiten. Jongeren die de smaak te pakken hebben, kunnen aansluiten bij het opleidingstraject van Rising You. In de club wordt zowel sportieve omkadering geboden als ontwikkeling van employability skills. Het opleidingstraject biedt kansen tot rope access om later avontuurlijke jobs te hebben op bijvoorbeeld hoogspanningsmasten of windmolens.
  • Huize Levensruimte vzw (Scherpenheuvel-Zichem) zet in haar academie in op klimmen en klauteren. In de ‘Jungle’training leren kinderen van 2,5 t.e.m. 6 jaar samen met hun ouders bij over samen bewegen. Gaandeweg worden de oefeningen meer uitdagend en wordt de relatie tussen ouder en kind opengebroken naar de groep van leeftijdsgenootjes.
  • OBC Espero vzw (Brussel) gaat jaarlijks met de drie leefgroepen op kamp in de Ardennen. Daar gaan ze o.a. klimmen en ondernemen ze een vlottentocht. De laatste dag van de trip sluiten de ouders aan.

Tot wat leidt het?

  • Klimmen sluit vaak aan bij de interesses van jongeren vanaf 14-15 jaar. Het is een sport die technisch en avontuurlijk is … Daardoor is er een lagere drempel om deel te nemen en een sterkere motivatie.
  • Kinderen en jongeren leren touwtechnieken en krijgen zin om zich te verdiepen in klimmen en andere ‘verticale’ activiteiten. Ze versterken hun competenties (kennis en vaardigheden) rond actief (verticaal) bewegen.
  • Klimmen gebeurt bijna nooit alleen. Door samen te bewegen, proberen en spelen, wordt de relatie versterkt. Bovendien maken jullie samen plezier. Diegene die zekert op de grond, wordt vertrouwd door wie de wand beklimt. Zo breidt mogelijk hun netwerk uit met betrouwbare klimpartners.
  • Er wordt vaak al spelend en bewegend aan de slag gegaan rond sociale vaardigheden: relaties, zelfvertrouwen, zelfbeheersing, leren omgaan met grenzen, zich weerbaar opstellen en op een positieve manier opkomen voor zichzelf.
  • Klimmen is intensief bewegen, goed voor lichaam én geest.
  • De kinderen en jongeren krijgen een positieve ervaring met abstracte concepten zoals vooruitdenken en zich concentreren. Ze zien hoe die fysiek leiden tot een vlottere route.

Enkele tips

  • Maak goede afspraken met uitbaters van de kliminfrastructuur (klimzaal, rotsen …). Misschien staan zij wel open voor een (nieuwe) tak in hun onderneming? Je speelt alvast in op hun nood aan maatschappelijk ondernemen. Mogelijk ontdekken ze een talent om in de club op te nemen.
  • Klimmen in de klimzaal of op een rots vraagt een goede uitrusting. Zoek naar samenwerkingsmogelijkheden met outdoormerken en -winkels.
  • Denk niet alleen aan klimmen met klimtouw. Je kan ook boulderen. Of klimmen in de natuur: in struiken, bomen, paletten, een parcours …

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Klimmen GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
Kind/jongere
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin