Je kan tegenwoordig bijna niets meer doen zonder er een formuliertje voor in te vullen of te ondertekenen. Van een ouderlijke toestemming over een inschrijving of uniformverkoop tot reglementen of verplaatsingsaanvragen … Helpen jullie de kinderen en jongeren op weg in het land van keizer Kafka en koning Toestemming?

Wie doet het al?

  • Stappen vzw in Gent staat helemaal achter de sporthobby’s die de jongeren al hebben in hun dagelijkse leven. Dat betekent dat ze instaan voor vervoer, mee gaan kijken met andere jongeren … Het is de taak van de volgbegeleider om de inschrijving bij de naschoolse dagbesteding en sportvrije tijd te regelen en contact te onderhouden.
  • Juneco, een huis voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (12+) van jeugdzorg Emmaüs (Mechelen) zoekt vrijwilligers om de jongeren naar hun hobby's (voetbal, cricket, ...) te brengen.
  • CKG Betlehem in Mechelen rekent o.a. op vrijwilligers om de kinderen tussen 0 en 12 jaar naar de opvang/school en vrijetijdsbestemmingen te brengen. Afhankelijk van de taak, moeten vrijwilligers bepaalde zaken kunnen voorleggen (rijbewijs, getuigschriften …).
  • Sportpret vzw doet inschrijvingen bij vzw Moeders voor Moeders, Filet Divers, Recht-Op vzw, Buurtsport Antwerpen, CIG De Stobbe, Domo en Samik. Op die manier krijgt de werking een breed divers doelpubliek met (kans)armoede als gemene deler. Ze organiseren kennismakings- en inschrijvingsmomenten op hun locaties.
  • Op alle speelpleinen in Leuven zijn er deelnemers uit de jeugdhulp, vaak uit crisishulp. Dat komt omdat er voor hen plaatsen worden vrijgehouden, voor last-minute-inschrijvingen.

Tot wat leidt het?

  • Om te komen tot bewegen en sporten, moet je over bepaalde vaardigheden beschikken. En het gaat over heel uiteenlopende zaken… Zo moet je bijvoorbeeld de activiteit inplannen in je weekplanning én er ook rekening mee houden, op tijd komen … Maar er zijn ook praktische zaken die je aandacht vragen, zoals het voorzien van aangepaste (propere) kledij, het regelen van vervoer indien nodig … Die drempels helpen overkomen, verkleint de stap naar en de weerstand tegen bewegen en sporten.

Om af te sluiten: nog enkele belangrijke aspecten

  • Zorg dat de kinderen of jongeren niet altijd zelf om hulp moeten vragen. Niet iedereen vindt het namelijk makkelijk om hulp te vragen, bijvoorbeeld om de formulieren in te vullen, of om vervoer te regelen … Een jeugdwerker uit Brussel formuleert het mooi als volgt: “Il y a un peu de vulnérabilité dans la demande de l’aide, même si tu en as besoin. Et donc la confiance fait que tu es à l’aise avec la vulnérabilité dans la demande de l’aide.”.
  • Neem niet alles over. Zoek samen een evenwicht tussen wat het gezin, kind of de jongere kan dragen aan administratieve taken en wat je best samen opneemt of overneemt. "Vóór je hulp vraagt, moet je het helemaal alleen doen. En eens je hulp hebt gevraagd, moet je eigenlijk alles uit handen geven”, vertelt een Brusselse jongere daarover. “Ik denk dat het je achteraf veel kracht geeft als je het samen met iemand hebt kunnen oplossen en dat het niet allemaal boven je hoofd werd beslist. Want dat is niet altijd de juiste manier, denk ik.”
  • Er zijn nog andere drempels. Afgezet worden in een ‘lelijk, wit busje’, ‘alleen moeten gaan’, ‘niemand kennen’, … Hoe lastig de administratieve molen was, behoud energie en strategieën om ook andere drempels samen te lijf te gaan.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Praktische en administratieve ondersteuning GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Context/netwerk
Educatie
Zorg en begeleiding
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin