Bewegen betekent soms ook onderhandelen over prijzen. Er is maar een bepaald budget beschikbaar om alle basisbehoeften en rechten mee te betalen (vrije tijd, kledij, eten, onderwijs …). Gedeelde abonnementen zijn een creatieve oplossing tussen de aanbieders en vragers van beweging. Met de inspiratie hieronder kan je in je gemeente of stad gaan onderhandelen!

Wie doet het al?

  • Begeleidingshuis Van Celst in Jeugdzorg Emmaüs (Antwerpen) heeft een samenwerking met Basic-Fit: drie abonnementen op naam van Van Celst. Alle meisjes van het begeleidingshuis worden ‘gezien’ als een gezin … Ze kunnen dus allemaal naar de fitness gaan met die abonnementen. Gedeelde abonnementen, onverdeeld plezier!
  • In Leuven kunnen jeugdhulporganisaties een ‘UiTPAS-groepspas’ aanvragen. Zo’n pas laat toe om in groep deel te nemen tegen een voordeliger tarief, en dus meerdere toegangstickets aan kansentarief met één enkele UiTPAS te kopen.

Tot wat leidt dit?

  • Meer kinderen of jongeren kunnen bewegen via het reguliere aanbod, voor een lagere prijs dan de standaardprijs.
  • Een deel van het budget van de jeugdhulporganisatie wordt vrijgehouden voor andere aankopen.

Belangrijke kanttekening

Gedeelde abonnementen hangen vaak vast aan een verblijfs- of begeleidingsvorm in jeugdhulp. Sta als organisatie tijdig stil bij hoe jullie de jongeren kunnen ondersteunen in die beweegkansen eens hun verblijf en/of begeleiding stopt. Voor jongeren betekent dit anders een breuk. Of misschien kunnen ze zich zelfs niet motiveren om in te gaan op het aanbod, gezien het maar tijdelijk is.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Gedeelde abonnementen GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Beweging en lang stilzitten
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Regels en afspraken
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin