Turnen en dansen
Op je kamer, in de living, in een zaal ... Je hebt geen dansvloer nodig om uit de bol te gaan. Je kan het op je eentje of in groep doen. Je kan zweten of net niet. Het is een kwestie van oefenen en het gaat – zoals alles eigenlijk – met vallen en opstaan.
Wie doet het al?
- “Ik dans al zo’n 13 jaar. Ik doe jazz, ballet, tapdans, funk, hiphop … Ik doe dat nu vier uur per week. Vorig jaar zat ik in de psychiatrie en heb ik het niet kunnen doen, maar nu zit ik weer op mijn dansschool.” (Een jongere in contact met jeugdhulp)
- CKG Lentekind in Beerse organiseert ‘Dansen ouders en kinderen’. Van 15u tot 18u konden ouders samen met hun kind(eren) dansen voor €5 in de sporthal.
- Vzw We See You werkt samen met jeugdhulp rond dans en Martial Arts. Samen met Sportaround vzw, Sportpret vzw en BBJJA vzw brengen ze jongeren in beweging, o.a. via dans. Zo deden ze het danstheaterproject SEE met De Wissel vzw, Centrum Molenmoes/Rizsas, vzw Jeugddorp en Ter Bank.
Tot wat leidt het?
- De jongere wordt meer in zijn totaliteit gezien. “Het is zo dat er in opname een heel groot verschil is tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ en dat je identiteit gereduceerd wordt van ‘scoutslid + leerling + danser + vriend + turnster + …’ tot ‘depressief’.” (M.C., 20 jaar)
- Je kan op de interesses en talenten van de jongeren/kinderen inzetten. “Een jongen van veertien belandde steeds opnieuw bij ons omdat hij telkens weer dingen mispeuterde. Die gast hield van dansen. Maar wij probeerden voor hem een stage te vinden in de bouw of in een fabriek. Niemand zei: ‘Misschien kan hij danser worden?’ Niemand dacht zo. Het systeem is er niet op gemaakt. Nochtans kon dat mogelijk zijn leven redden.” (voormalig begeleider jeugddetentiecentrum)
- Tijdens het turnen en dansen beweeg je meestal matig intensief. Het bevordert en onderhoudt je lenigheid. En daar zijn heel wat voordelen aan verbonden. Wie turnt of danst, die versterkt zijn spieren, verhoogt zijn kansen op beter slapen, stimuleert zijn hersenactiviteit en motorische ontwikkeling ...
Plek in de gezondheidsmatrix
Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
Kind/jongere
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Omgevingsinterventies
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin