Wil je dat sport en beweging geleidelijk aan deel uitmaken van je organisatie? Laat sport dan stilletjes binnensijpelen door kinderen, jongeren en gezinnen mee te nemen als supporters. Die tribune op veilige afstand van het sportgebeuren is misschien net wat ze nodig hebben om uit te zoeken of ze die sport zelf ook zien zitten. Laat begeleiders trouwens mee supporteren. Wie beweegt, vindt het leuk om vertrouwde gezichten in het publiek te zien.

Wie doet het al?

  • Als een jongere van Stappen vzw (Gent) meedoet aan een wedstrijd of training, dan worden de andere jongeren wel eens uitgenodigd. Zo gingen de begeleiders samen met een groep jongeren twee keer naar een dansvoorstelling waar een van hun jongeren in meedanste.
  • In De Rotonda in Leuven gaan de jongeren vaak eens mee gaan kijken naar een sportclub. Dat werkt drempelverlagend, en het kan ook bepaalde bezorgdheden tegenover de sport wegnemen.
  • Via de buurtsportcoördinator kon de Kortrijkse vzw Oranjehuis haar jongeren naar sportwedstrijden laten gaan kijken.
  • De kinderen van vzw Arcade in Gistel konden een namiddag lang genieten in en rond het stadion van Club Brugge. Én - uiteraard - ook van de match zelf! En het leukste van al? Een van de kinderen die een tekening voor zijn held Mignolet had gemaakt, mocht hem die gewoon gaan afgeven! En of ze 's nachts gedroomd hebben van ongelooflijke saves!
  • Bij Jongerenwerking Pieter Simenon in Lommel proberen ze ouders te betrekken in de sportbeoefening van hun kind(eren). Dat doen ze bijvoorbeeld door samen naar een match van de zoon te gaan kijken.
  • Wie zie je geregeld in de tribune tijdens de voetbalmatchen van Anderlecht Youth League en KAA Gent? Jongeren en begeleiders van de Gentse vzw aPart!
  • Bij Cidar vzw in Kortenberg kunnen jongeren een project uitwerken met medewerkers van het centrum: een werkstuk dat na enkele weken wordt voorgesteld. Dat gaat van tekst, film, beeldend werk tot muziek, dans … Op de voorstelling worden de jongeren en het personeel uitgenodigd. De jongere die een project voorstelt, kan familieleden en vrienden uitnodigen op de voorstelling. Ook jongeren uit de ambulante werking kunnen een project uitwerken en voorstellen.
  • Jongeren uit de jeugdhulp geven ook aan dat opvolging (bv. een sms’je: ‘Hoe is het bij ‘de organisatie’ geweest?’) hen helpt. Ze krijgen dan het gevoel dat hoe ze zich voelen, belangrijk is. Supporter zijn, betekent dus niet per se aan het veld/plein/zwembad/... gaan staan.

Tot wat leidt het?

  • Je gaat sport en beweging normaliseren. Kinderen en jongeren zien hoe anderen het niet langer ‘raar’ vinden om te bewegen. En dat helpt om hun norm ook bewegingsgericht te veranderen.
  • Je maakt beweging zichtbaar. Bewegen wordt een deel van het leven, geen uitzondering.
  • Je verlaagt de drempels om zelf te gaan sporten. Als je mensen waar je je aan spiegelt ziet sporten, dan zie je jezelf óók wel die sport doen.
  • Kinderen en jongeren voelen zich gewaardeerd als ze zien dat hun begeleiders en andere kinderen komen kijken naar hun prestaties. Ze worden gezien én hun bewegen wordt erkend!

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Supporters GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Context/netwerk
Omgevingsinterventies
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin