Trots 4x
We geloven in onszelf

Groeitaalslinger

Een slinger vol vertrouwen

De leerlingen leren

  • ... positief naar zichzelf te kijken.

  • ... hun eigen sterktes te waarderen en in te zetten.

  • … te vertrouwen op hun eigen groeikracht

Duiding

Met de methodiek ‘Groeitaalslinger’ versier je de klas letterlijk met taal die motiveert om te blijven groeien. Ook denken de leerlingen na over groeitaal die hen motiveert om door te zetten.

Met de groeitaalslinger wordt falen aanvaardbaar en leren de kinderen vertrouwen op hun eigen groeikracht: belangrijke vaardigheden om te bouwen aan hun geluk!

Duur

15 min - 30 min

Aard

creatief

Doelgroep

Lager onderwijs

Werkwijze / stappenplan / omschrijving

1

Een plek voor de slinger

Download de slinger, print hem af, knip uit, span de vlagjes op een touw en hang de slinger op. Zo simpel is het. Maar hoe zorg je ervoor dat deze niet enkel dient als versiering aan de muur? Dat lees je in de volgende stappen!

2

Lege vlaggetjes personaliseren

Ga samen met je leerlingen op zoek naar goede slogans om de lege vlaggetjes mee op te vullen.

Laat de leerlingen op een post-it schrijven welke negatieve gedachte soms door hun hoofd spookt als iets niet goed lukt. Geef enkele concrete voorbeelden. Bijvoorbeeld:

  • als ze een oefening in de klas niet goed snappen.

  • als het hen niet lukt om de juiste noot in de muziekschool te spelen.

  • als ze tijdens de dansles die ene move maar niet onder de knie krijgen.

Verzamel de post-its anoniem en denk met de hele klas na welke positieve groeigedachte jullie er tegenover kunnen zetten. Bijvoorbeeld:

“Pfff... een slechte toets, ik ben echt niets waard.” wordt dan, “Oei, een slechte toets. Ik ga eens kijken wat ik niet juist had. Dan oefen ik dit volgende keer beter.”

3

EHBO: Eerste Hulp Bij Ondervragingen

Laat de slinger niet zomaar hangen, maar verwijs er regelmatig naar. Bijvoorbeeld op het moment dat iemands toets wat minder ging: fouten maken hoort bij het leerproces. Of net voordat je een toets uitdeelt: we zijn aan het oefenen.

Routines, zonder sleur!

Benieuwd hoe je deze (en andere) Happy Snack kan verankeren in je werking? We ontwikkelden verschillende inspirerende ideeën die je helpen om een gewoonte te maken van een gezond Happy Snack-tussendoortje zo nu en dan. Bekijk het hier

Meer info

Waarom is het zo belangrijk voor leerlingen om te ontdekken wat ze belangrijk vinden? En hoe draagt dit bij tot hun geluk? Je leest het hier

Bronnen

Gebaseerd op de groeitaalslinger van de website www.hettalentenlab.nl.