Een gelukkig leven … Dat wensen we elkaar allemaal toe. Maar je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’: wat is dat precies? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle belangrijke wetenschappelijke kennis over geluk – Wat is het? Hoe kun je eraan werken? – in de geluksdriehoek.
Met de geluksdriehoek willen we informeren en inspireren. We willen mensen bewuster maken over geluk. En over hoe ze zich gelukkig en goed in hun vel kunnen voelen. We willen hen de weg wijzen over wat ze kunnen doen om zelf aan hun geluksgevoel te werken.

Tooltip
Geluksdriehoek

De geluksdriehoek in een notendop

De geluksdriehoek bestaat uit 3 bouwblokken. Ze zijn alle drie belangrijk en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat zie je duidelijk: de blokken passen als puzzelstukjes in elkaar. Aan elke bouwblok zijn 3 vragen gekoppeld die je uitnodigen om na te denken.

Onder de driehoek zie je een oranje bol. Die bol kan je uit balans brengen. Je moet en kan je niet altijd gelukkig voelen. Er is altijd wel iets wat je uit balans brengt. En dat is oké. Op www.geluksdriehoek.be vind je tools en oefeningen die je op weg helpen, onderverdeeld in verschillende thema’s en levensmomenten. Zo kan je bouwen aan je geluksgevoel.

Bouwen aan je geluk?

Wil je zelf aan de slag met jouw geluk, of wil je werken aan je veerkracht? Op www.geluksdriehoek.be vind je informatie over veertien thema’s: o.a. geluk, veerkracht, positiviteit, stress, burn-out, verlies, ouderschap, piekeren en angst. Om praktisch aan de slag te gaan met de thema’s zijn er eenvoudige oefeningen aan gekoppeld. En elk thema wordt uitgebreid behandeld met filmpjes en tips van gerenommeerde experts en getuigenissen van gewone Vlamingen en bv’s.

Jonger dan 16 jaar? Dan kan je terecht op www.noknok.be!

Uitgangspunten geluksdriehoek

De geluksdriehoek is gebaseerd op uitgebreide literatuurstudie en overleg met experts. Zo kwamen we tot twee uitgangspunten:

  • Je ‘gelukkig voelen’ is iets wat je voor een stuk zelf kunt beïnvloeden.
  • Je hoeft niet altijd het perfecte geluk na te streven.

Voor wie?

De doelgroep van de geluksdriehoek is de algemene bevolking vanaf 3 jaar. De driehoek geeft adviezen voor een grote groep mensen: het model is bedoeld om mensen te informeren en te ondersteunen bij het behouden of versterken van hun geluk.

Burgers vanaf 16 jaar kunnen meer diepgaand kennis maken met de verschillende elementen van de geluksdriehoek op www.geluksdriehoek.be.

Jongeren tussen 12 en 16 jaar kunnen terecht op www.noknok.be

De online platformen bieden de mogelijkheid om zelfstandig te werken rond geluk. In een aantal gevallen is bijkomend advies en begeleiding door een professional aan te raden : want geestelijke gezondheid gaat niet alleen over hoe je geluk (mentaal welbevinden) kunt verhogen, maar ook over hoe je psychische problemen en klachten kunt verminderen. Dit betekent dat het model als basis gebruikt kan worden binnen therapeutische interventies gericht op het verhogen van geluk (mentaal welbevinden), maar dat deze interventies dan bij voorkeur een aanvulling vormen bij de behandeling van psychische klachten of problemen.

Tips bij de geluksdriehoek

De online platforms www.geluksdriehoek.be en www.noknok.be ondersteunen je om concreet aan de slag gaat met de verschillende elementen uit de geluksdriehoek. Daarnaast zijn er nog een aantal aandachtspunten. We hebben ze gebundeld in 6 tips.

Ga aan de slag met deze 6 tips en werk aan je geluksgevoel.

Hoe tot stand gekomen?

Een uitgebreid ontwikkelproces lag aan de basis van de geluksdriehoek. Lees meer over hoe dit model tot stand kwam.

Materialen

Alle beschikbare materialen die je kan downloaden of bestellen, zijn te vinden op onze materialenpagina.