Aan de slag
Happy Snacks is dé toolkit om actief aan de slag te gaan met geluk in de klas. Bewust en met vaste regelmaat werken aan mentaal welbevinden is namelijk erg belangrijk, ook in het onderwijs. Leerlingen leren reflecteren over zichzelf en ontdekken hoe ze geluk actief in handen kunnen nemen. Elke leerkracht kan met zijn/haar leerlingen actief aan die competenties werken. Hoe? Door actief kleine gelukskes te snacken uit de Happy Snacks doos!
Wat zijn Happy Snacks?
Happy Snacks zijn geluksinterventies die een leerkracht kan inzetten om rond mentaal welbevinden of geluk te werken. Elke Happy Snack zet expliciet in op één van de twaalf competenties van de geluksdriehoek. Met deze kleine, fijne acties en werkvormen kan je echt het verschil maken in de klas. Want … geluk zit in de kleine dingen, niet?
Wat zit er in de Happy Snacks-doos?
48 kaartjes
De doos bevat 48 kaartjes, 12 per bouwblok van de geluksdriehoek en 12 voor de oranje bol. Elk kaartje is een Happy Snack en beschrijft een werkvorm. Via de QR-code op het kaartje beland je op een webpagina met een uitgewerkt stappenplan om die werkvorm in de klas in te zetten.
Een handleiding mét driehoeksmeting
Een toolkit is natuurlijk geen toolkit zonder een duidelijke handleiding. Deze handleiding heeft een “specialleke”. Er zit namelijk een driehoeksmeting bij!
Geen paniek (of sorry, voor de leerkrachten wiskunde): hier zijn meetlatten noch ingewikkelde formules nodig. Met deze driehoeksmeting breng je simpelweg de geluksdriehoek van jullie klas in kaart. Dit helpt jullie gerichter kiezen waar jullie (eerst) mee aan de slag gaan.

Routines, zonder sleur!
Routines zijn met regelmaat terugkerende gewoontes die je installeert in de klas. Bijvoorbeeld een dagelijks momentje, een wekelijkse afsluiter, een fijn ritueel of een vast gebruik bij bepaalde gelegenheden ... Ongetwijfeld heb je die ook in jouw klas!
Ook voor Happy Snacks kan je routines installeren, waardoor de effecten ervan duurzamer en effectiever worden. Routines hebben immers een versterkende functie.
- Herkenbaar, duidelijk en doelgericht
Routines zorgen ervoor dat de leerlingen de Happy Snacks als interventie beginnen te herkennen. Zo hoeft het ‘waartoe’ niet telkens vanaf nul opnieuw geïntroduceerd te worden en voelt het voor de leerlingen samenhangend. Vanuit de routines ontstaat er een duidelijkheid: de interventie behoort tot een groter geheel en past in een kader waarin we permanent samen aan welbevinden werken. Zo blijft het doelgericht en vermijd je ook dat het te vrijblijvend wordt.
- Levend
Routines zorgen ervoor dat het concept blijft leven in de klas. De routine herinnert en appelleert ons eraan om blijvend aandacht te schenken aan welbevinden. De valkuil is immers dat het project opgestart wordt, maar door een ad-hockarakter te snel naar het achterplan verdwijnt.
- Zichtbaar
In verschillende routines zit ook een visueel aspect, iets dat zichtbaar herinnert aan de Happy Snacks: iets aankruisen op een poster, iets documenteren op een prikbord, iets verzamelen …
- Gedeeld
Tot slot kunnen routines er zeker ook voor zorgen dat de leerlingen zich heel hard eigenaar beginnen voelen van de Happy Snacks-interventies. De leerlingen die zelf initiatief nemen, hun leerkracht er zelfs aan herinneren, met ideeën op de proppen komen …
Ideeën en suggesties voor routines in de klas
Je vindt hieronder een tiental inspirerende ideeën die je helpen om een gewoonte te maken van een gezond Happy Snack-tussendoortje zo nu en dan.
1. Focus van de maand Open
2. Feelgood friday Open
3. Meten is weten Open
4. Digitale klaspoll Open
5. Verzamel ze allemaal Open
6. De Happy Snacks-hoek / groene hoek Open
7. De ‘goedgevoelsspriet' Open
8. Jaarthema en integreren in projecten Open
9. Happy Snack Almanac Open
10. De Happy Snack grabbelton Open
Zelf een routine bedenken
Leerkrachten zijn creatievelingen eerste klas. Daarom stellen we jullie diverse download- en printbare materialen ter beschikking om zelf routines mee te bedenken of om ze te integreren in bestaande klassystemen. Zowel de iconen als de ‘slogans’ lenen zich tot creatieve verwerkingen op klasborden, waslijnen, ideeënbussen …
Leerdoelen
Benieuwd hoe de geluksdriehoek en de Happy Snacks gelinkt zijn aan de leerdoelen?
Happy Snacks in een Gezonde School
Wil je de Happy Snacks(routines) optimaal inbedden op school? Check dan zeker deze webpagina’s over ‘mentaal welbevinden op school’ en ontdek wat je school nog meer kan doen om het welbevinden van de leerlingen te bevorderen.