Carlathon schenkt 2.400 euro aan Gezond Leven

16.03.2023

Carl was amper 24 toen hij in 2013 uit het leven stapte. Zijn onverwachte dood liet zijn familie gebroken achter. Maar ondanks hun grote verdriet wisten zijn ouders en 2 broers toch iets positiefs uit het drama te halen: elk jaar organiseren ze de Carlathon, een evenement waarop ze geld inzamelen voor organisaties die inzetten op mentaal welbevinden. De opbrengst van de negende editie - 2.400 euro – gaat naar Gezond Leven.

In 2020 overleden naar schatting 970 Vlamingen aan zelfdoding. Elke dag worden er in Vlaanderen gemiddeld 23 suïcidepogingen geregistreerd. Ook Carl, de zoon van Marc en Carolyn Boels uit Sint-Martens-Latem stapte in september 2013 uit het leven. “Maar hoe triest en onverwacht die gebeurtenis ook was, toch hebben we er iets positiefs uit proberen te halen, want zo was Carl ook: altijd blij, altijd vrolijk”, zegt mama Carolyn, die nog 2 zonen heeft, Jérôme en Max. “Het idee voor de Carlathon is ontstaan in april 2014, toen ik samen met Max naar een herdenking van Emilie Leus ben geweest, het meisje dat in 2009 het slachtoffer werd van een verkeersongeval. Ik ben daar naartoe gegaan om te zien hoe die ouders met hun verdriet en hun verwerkingsproces omgingen. Misschien kon ik ook wel zoiets organiseren, want als je met de plotse dood van je kind wordt geconfronteerd, ben je compleet radeloos en klamp je je vast aan elke strohalm. Toen ik thuiskwam, heb ik aan mijn man en onze zonen voorgesteld om ook een herdenking voor Carl te houden. Maar niet zomaar een bijeenkomst, het moest een positief doel dienen, dat te maken had met suïcidepreventie. Want voor Carl kunnen we niks meer doen, maar zo kunnen we misschien wél andere jonge mensen helpen. In september 2014 was de eerste Carlathon – de naam werd bedacht door Jérôme - een feit.”

Preventie op jonge leeftijd

Elk jaar staat het benefiet in het teken van een ander goed doel. Zo ging de opbrengst in het verleden onder meer naar ‘Ga voor Geluk’ van Jan Toye en naar De Bleekweide, een expertisecentrum voor rouw, trauma, verlies en persoonlijke groei. Vorig jaar, tijdens de negende editie, stond Gezond Leven centraal. “De meeste organisaties die we met de Carlathon hebben gesponsord, doen ook aan preventie, maar in een later stadium”, zegt Carolyn. “Omdat ik las dat de eerste 3 levensjaren bepalend zijn voor de manier waarop we ons als volwassene ontwikkelen en ook de latere kinderjaren belangrijk zijn om te werken aan je geluksvaardigheden, wilde ik iets doen voor een vzw die al op jonge leeftijd inzet op suïcidepreventie. En zo zijn we bij Gezond Leven terechtgekomen. Want daar wordt bijvoorbeeld met ‘Geluk in de klas’ aan het mentaal welbevinden van kinderen gewerkt, waardoor zij al heel vroeg leren omgaan met angst en stress. Iets wat Carl helaas niet kon..."

Sportieve activiteit

“De Carlathon is een mix van plezier en ernst. We starten de dag altijd met een sportieve activiteit, want Carl was erg sportief. Deelnemers kunnen wandelen, fietsen, lopen, maar ook kajakken of een les pilates volgen. Als mensen samen wandelen of fietsen, raken ze met elkaar aan de praat, dat werkt verbindend. Bovendien is bewegen ook goed voor je mentaal welbevinden, iets wat mooi meegenomen is gezien de context. Na dat anderhalve uurtje sport komt een gastspreker van het goede doel dat we hebben gekozen, praten over suïcidepreventie. Vorig jaar was dat dus Veerle Soyez, expert mentaal welbevinden bij Gezond Leven. Nadien is er traditiegetrouw een buffet en zorgt Carls beste vriend Nicolas, die ook in de organisatie zit, samen met zijn bandje voor muziek. Deelnemers betalen 35 euro voor de hele dag, alleen het gebak achteraf en de drankjes zijn extra. Daar halen we onze winst voor het goede doel mee op.”

Gezond Leven-item

En die gaat nu dus naar Gezond Leven. “Wij zijn Carolyn erg dankbaar omdat ze aan ons heeft gedacht”, zegt Veerle Soyez. “We merken dat mensen na het volgen van een vorming of workshop graag iets tastbaars mee naar huis nemen. Maar veel meer dan een flyer of postkaart hebben we momenteel niet. Daarom gaan we het bedrag van de Carlathon spenderen aan de ontwikkeling van zo’n item. Niet zomaar een prulletje, maar iets betekenisvols.”

Dit jaar wordt de tiende editie van de Carlathon georganiseerd. "Maar hoe die speciale verjaardag eruit zal zien, daar zijn we nog volop over aan het nadenken”, aldus Carolyn nog.

Lees het hele verhaal achter de Carlathon op geluksdriehoek.be.


Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.