Gezond aperitieven tussen de lessen door? Schrijf je school in voor Snack & Chill 2021-2022!

03.05.2021

Een lekkere fruitbrochette en een tropisch fruitwatertje tijdens de lespauzes? Met Snack & Chill voorzie je voor je leerlingen een gezonde apero tussen de lessen door. Jongeren sna(c)kken naar die gezellige babbel aan de schoolbar, nu meer dan ooit! Schrijf je (buiten)gewoon secundaire school in en ontdek hoe je in een mum van tijd je leerlingen gezonder laat snacken.

Snack & Chill, wat is dat precies?

Da’s gezond aperitieven tussen de lessen door. Het zijn hapjes en drankjes zoals we die kennen, maar dan net een tikkeltje gezonder. De snacks zijn verrassend, seizoensgebonden en zitten boordevol vitamines. Wat dacht je van fruitwater met een lekkere fruitbrochette? Om die voor iedereen toegankelijk te maken gaan we in zee met Colruyt, die jullie een mooie korting geeft op vers fruit en groenten! Werk je liever samen met een andere leverancier? Misschien is deze ook wel bereid om een (gelijkaardige) korting te geven.

Waarom?

Jongeren eten nog te vaak ongezonde snacks, ook tijdens de schoolpauzes. Als school kan je je steentje bijdragen en het goede voorbeeld geven door lekker gezonde alternatieven aan te bieden. Vooral de manier waarop je dit doet, is belangrijk. Wie kan er nu bezwaar hebben tegen een hippe schoolbar, waar ze gezellig kunnen keuvelen tussen de lessen door? Win-win voor fysieke én mentale gezondheid!

In schooljaar 2018-2019 werd het project getest in 19 secundaire scholen, en goedgekeurd. Uit de resultaten blijkt dat 47% van de leerlingen fruit gekocht heeft in het winkeltje, waarvan 75% meerdere keren! De helft van de leerlingen zei dat het winkeltje ervoor zorgde dat ze meer gezonde tussendoortjes aten dan gewoonlijk. Dus ... waarom nog twijfelen?

Hoe?

Met een leuke snackbar, een flinke portie leerlingenparticipatie en natuurlijk: kerngezond aanbod aan fruit en groenten. Dat kan een schoolwinkeltje zijn, een leuk ingerichte schoolbar waar hun favoriete muziek speelt … dat bepalen jullie helemaal zelf! Maar je staat er niet alleen voor, je kan meteen aan de slag dankzij ons startpakket. Wist je dat 75 scholen een handige toolkit krijgen aangeboden? Wees er dus snel bij!

Hoe begin je er aan?

Dat is zo eenvoudig als 1+1! Zoek enkele gemotiveerde leden van het schoolteam of een werkgroep die het project wil trekken. Ga samen met de trekkers na of de leerlingen van je school openstaan voor het project. Hoe je dat voor elkaar krijgt, dat ontdek je hier.