Hoe gezond is de avocado?

22.11.2018

Er is weinig of geen kwaliteitsvol en onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van de avocado. Op basis van zijn samenstelling (voedingswaarde) kunnen we wel stellen dat de avocado past in een gezond voedingspatroon. Maar hij is ook niet onmisbaar. De avocado heeft bovendien een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Je kan de aanwezige voedingsstoffen ook uit andere, minder exotische voedingsmiddelen halen. Een voedingspatroon rijk aan verschillende soorten groenten, volle graanproducten, noten en peulvruchten biedt dezelfde voordelen.

De avocado wordt beschouwd als een groente en behoort dus tot de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Meer specifiek behoort tot de avocado tot de vruchtgroenten. Andere voorbeelden hiervan zijn tomaat, komkommer, courgette, aubergine en paprika. 

Een geval apart

Nochtans is de avocado ook binnen het groepje van de vruchtgroenten een apart geval. Typisch voor de avocado is namelijk het hoge vetgehalte (ongeveer 20%). Het merendeel daarvan zijn onverzadigde vetzuren, die worden beschouwd als gunstig voor hart- en bloedvaten. Ook noten, zaden, olijven en vette vis zijn bronnen van onverzadigde vetzuren. Er zijn 2 soorten: mono-onverzadigd en poly-onverzadigd. Avocado’s bevatten overwegend mono-onverzadigde vetzuren en lijken qua vetzuursamenstelling nog het meest op olijven en pinda’s. 

Daarnaast zijn avocado’s ook een goede bron van vezels en verschillende vitaminen en mineralen (o.a. kalium en foliumzuur). Maar die stofjes vind je dus ook ruimschoots terug in andere groenten en voedingsmiddelen.