Light frisdrank om suikerconsumptie aan te pakken?

05.09.2017

Frisdrankproducent Coca-Cola haalt maandag in Nederland de suikerhoudende variant van de frisdrank Sprite uit de rekken. Vanaf volgende week is alleen nog de suiker- en calorievrije variant van Sprite te koop. Coca-Cola zet deze stap, omdat steeds minder consumenten de suikerrijke frisdranken kopen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven verwelkomt initiatieven om de suikerconsumptie bij de consument te verminderen. Light frisdranken zijn wat dat betreft dus een verbetering, al zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.

Maximum 0,5 liter voor volwassenen

Light frisdranken bevatten zoetstoffen waarvan de toegestane dagelijkse inname afhankelijk is van de leeftijd en het lichaamsgewicht. Door de aanwezigheid van zoetmiddelen drinken kinderen beter geen light frisdranken. Kinderen zijn kleiner en lichter en kunnen hierdoor gemakkelijk de drempel van de toegestane dagelijkse inname gemakkelijker overschrijden. 

Bovendien kan blootstelling aan zoete dranken op jonge leeftijd ertoe leiden dat je ook op volwassen leeftijd een voorkeur hebt voor zoet, met als gevolg: meer nood aan zoet en een aanhoudende hogere inname. 

Toch is het ook voor volwassenen niet aan te raden meer dan 0,5l light frisdrank per dag te drinken. “Zoete dranken doen wennen aan zoet, en dat verhoogt de kans dat je vaker naar zoetigheid grijpt en bijgevolg ook meer calorieën binnenkrijgt”, zegt Loes Neven, senior stafmedewerker gezonde voeding van het VIGeZ.

Daarnaast bevatten light frisdranken, net als frisdranken, zuren die slecht zijn voor de tanden. 

Alternatieven voor light frisdranken

Water blijft dan ook de eerste keuze om de dorst te lessen. Ter afwisseling van water, en als alternatief voor light frisdranken kan je kiezen voor gearomatiseerde waters. Wettelijk gezien vallen de gearomatiseerde waters binnen dezelfde categorie als frisdranken. Dat wil zeggen dat ze suiker en zoetstoffen mogen bevatten. 

In de realiteit bevatten de gearomatiseerde waters op de Belgische markt geen suiker en zoetstoffen. Het advies van het VIGeZ: “Raadpleeg de ingrediëntenlijst om zeker te zijn dat er geen suiker en/of zoetstoffen toegevoegd zijn.” 

Voor kinderen jonger dan 12 jaar zijn gearomatiseerde waters geen alternatief voor gewoon mineraalwater. Het is belangrijk dat zij eerst en vooral de smaak van gewoon water leren appreciëren. Oudere kinderen, adolescenten en volwassenen kunnen het wel ter afwisseling van gewoon water drinken. Gearomatiseerd water krijgt de voorkeur op light frisdrank. 

Schijfje citroen

Een ander alternatief is zelf munt, citroensap of stukjes fruit (en groenten) toevoegen aan water. Even lekker, en zonder calorieën of additieven.

Aanbevelingen voor light frisdrank per leeftijd

  • Kinderen < 6 jaar: gebruik geen light frisdranken
  • Kinderen 6 – 12 jaar: gebruik max. 1 glas of 150 ml light frisdrank per dag
  • Jongeren: gebruik maximum 1 blikje of 330 ml light frisdrank per dag
  • Volwassenen: gebruik maximum 0,5 liter light frisdrank per dag
  • Zwangere vrouwen: gebruik best geen light frisdranken of andere producten waaraan zoetmiddelen werden toegevoegd