Meal prepping: zo win je tijd op drukke dagen

13.05.2022

Ook op zoek naar manieren om dagelijks een lekker potje op tafel te zetten, zonder je daarvoor élke dag uit te sloven in de keuken? Dan kan meal prepping je misschien wel helpen. Meal preppen? Da’s het op voorhand klaarmaken van (een deel van) je maaltijd: van groenten wassen en snijden tot volledige maaltijden koken. Doe je mee?

Waarom meal preppen?

Soms heb je misschien geen zin, tijd of energie om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te toveren. Begrijpelijk! Op dat moment is je geprepte maaltijd de ideale oplossing. Je hoeft hem alleen nog af te werken en/of op te warmen, en klaar is kees. Want al het werk heb je op voorhand gedaan.

Meal preppen is ook ideaal om je restjes te verwerken of voedingsmiddelen te gebruiken die bijna over datum zijn. Kijk wat je nog in je koelkast liggen hebt en hou er rekening mee bij het uitkiezen van recepten. Het zal je uiteindelijk ook wat geld besparen.

Dus: meal preppen bespaart je tijd, helpt je bij het maken van een voedzame keuze, gaat voedselverspilling tegen en is voordeliger voor je portemonnee!

Hoe begin je eraan?

1. Plan

Meal preppen begint met het maken van een weekmenu. Kies gezonde recepten die je lekker vindt, maak een boodschappenlijst en haal in huis wat je nodig hebt. Daarna kan je nadenken over welke maaltijd(en) je (deels) wilt voorbereiden en wanneer je dat zal doen.

Hou bij het uitkiezen en voorbereiden van je gerechten rekening met een gezonde samenstelling ervan.

Tip: Doe je inkopen niet met honger of zonder plan. Maak een boodschappenlijstje zodat je gericht kan winkelen en eet iets voedzaams vooraf. Zo zal je geen ongezonde impulsaankopen doen.

Wil je graag geholpen worden bij het plannen van je maaltijden en/of heb je weinig receptinspiratie? Neem dan zeker een kijkje op Zeker Gezond. Je vindt er gezonde recepten die je kan inplannen in een weekmenu met bijpassend boodschappenlijstje.

2. Prep

    Meal preppen betekent dat je langer in de keuken staat op de dag dat je de maaltijd(en) voorbereidt of klaarmaakt. Tijd die je later terugwint. Kies je prepdag dus goed uit: op zondag, op een weekdag waarop je vroeger thuis bent en geen andere activiteiten hebt gepland of misschien heb je wel een andere vrije dag tijdens de week? Aan jou de keuze!

    Is je plan klaar en heb je alles in huis gehaald? Perfect. Dan kan je aan de slag.

    Tip: Kijk of je eventueel het voorbereiden van bepaalde gerechten kan combineren. Laat je een ovenschotel in de oven garen? Dan kan je ondertussen soep maken op het fornuis.

    Tip: Maak je spaghettisaus, tomatensaus, stoofpotjes of soep? Maak het dan meteen in grote hoeveelheden. Verdeel het daarna in porties en vries ze in.

    3. Bewaar

      Nadat je je maaltijd geprept hebt, kan je ze best bewaren in een afgesloten bewaardoos. Kies voor doosjes die geschikt zijn voor zowel de microgolfoven als de koelkast of diepvries. Gemiddeld kan je een maaltijd 3 dagen in de koelkast bewaren. Liever langer bewaren? De meeste voedingsmiddelen kan je gemiddeld drie maanden invriezen.

      Tip: Maak het jezelf makkelijk door de doosjes te labelen. Noteer de datum en wat erin zit.

      Eenvoudig te preppen maaltijden

      Wist je dat je zowel je ontbijt, lunch als avondmaal kan meal preppen? Laat je inspireren door deze lekkere, gezonde en eenvoudig te preppen recepten.