Nieuwe editie Snack & Chill: mocktails en fruitbrochettes in de coolste schoolbar

09.10.2023

Aperitieven met een heerlijke mocktail? Tijdens het 10-uurtje chillen met een tropische fruitbrochette in de hand? En dat allemaal aan de toog van de coolste schoolbar? Yep, Snack & Chill is terug! Met dit project helpt het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, in opdracht van departement Zorg en in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing, secundaire scholen om op een speelse manier gezonde dranken en tussendoortjes te voorzien met groenten en fruit van bij ons. Vorig schooljaar deden 139 scholen mee. En met veel enthousiasme, want 97% is van plan om ook dit jaar weer volop in te zetten op gezonde snacks. In oktober starten de inschrijvingen voor de nieuwe editie van Snack & Chill.

97,5% van de 10- tot 13-jarigen eet te weinig fruit en maar liefst 99% van de adolescenten eet veel minder groenten dan wordt aanbevolen. Scholen, toch een plek waar jongeren ontzettend veel tijd doorbrengen, kunnen meehelpen om dat tij te keren. Want als die suikerwafel tijdens de pauze vervangen wordt door een fruitspies of wortelsnacks, is dat al een stap in de goede richting. Laat dat nu net de missie zijn van Snack & Chill.

Voor leerlingen, door leerlingen

Deze methodiek werd in 2018 door het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw ontwikkeld om gezonde dranken en tussendoortjes in het secundair onderwijs te promoten. Hoe? Door een hapklaar, vers en gevarieerd aanbod van fruit en groenten van bij ons en water (met een smaakje) aan te bieden in een schoolwinkeltje of schoolbar georganiseerd en uitgebaat door de leerlingen. Want wat ze zelf doen, doen ze beter. Of toch in elk geval met veel meer goesting. Maar ook aan de scholen is gedacht: om de financiële kosten voor hen te beperken, krijgen zij korting bij Fruitsnacks. Secundaire scholen voor buitengewoon onderwijs kunnen via Oog Voor Lekkers subsidies aanvragen.

Groot succes

In oktober starten de inschrijvingen voor de nieuwe editie van Snack & Chill. Deelnemende scholen krijgen een startpakket met stappenplan dat hen doorheen het project leidt. Er is ook een kant-en-klare vragenlijst voorzien om leerlingen te betrekken en hun input te verzamelen. Want het is de combinatie van leerlingenparticipatie en coole snackbar die van Snack & Chill zo’n succes maakt, zo blijkt ook uit de evaluatie van het project. Vorig schooljaar namen 139 scholen deel. Uit een enquête blijkt dat 94% vindt dat Snack & Chill hen heeft geholpen met het uitwerken van een aanbod gezonde tussendoortjes. En 86% gaf aan dat een leuke inkleding van de schoolbar of het winkeltje een belangrijke factor is voor het slagen van dit project. 97% was zo enthousiast dat ze vast van plan zijn om ook dit jaar weer in te zetten op een gezond snackaanbod. Scholen die hun leerlingen ook willen verrassen met een meloenpizza of een kiwi-limoen watertje om aan de bar te slurpen, kunnen zich inschrijven op www.snackenchill.be.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: “Vlaanderen voert een beleid met als doel dat de Vlaming in 2025 gezonder leeft. Met Snack & Chill maken we jongeren bewust van een gezonde levensstijl en stimuleren we hen om meer groenten en fruit te eten. Het is een formule op scholen die aanslaat, want zo goed als alle deelnemende scholen willen er een vervolg aan breien. Bovendien is dit een goed voorbeeld van onder meer leerlingenparticipatie en ondernemingszin.”

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns: “Goede en gezonde gewoonten starten op school. Iedereen weet hoe belangrijk een gezond tussendoortje is en studeren op een lege maag is nefast voor de concentratie. We mogen het belang van lokaal geproduceerd voedsel zeker niet onderschatten. Naast de steun voor onze lokale landbouwers, is het ook gewoon klimaatvriendelijker en bijzonder lekker om voor fruit, groenten en melk van bij ons te kiezen. Snack & Chill zorgt ervoor dat de leerlingen van het secundair onderwijs op een laagdrempelige en interactieve manier de weg vinden naar gezonde snacks van bij ons!”