Tips voor festivals die niet zwaar op de maag liggen

05.07.2019

Zomer, daar zit muziek in. Want de festivals zijn er met hun onvergetelijke ambiance, gemoedelijke campings en hun te-veel-om-te-kiezen eet- en dranktentjes. ‘Festivallen’, kan dat zonder letterlijk en figuurlijk je broek te scheuren aan hamburgers of ander comfort food? Jazeker. Wij verklappen hoe.

Gezond eten en drinken op de festivalweide: geen eitje. Maar met onze tips hou je er geen kater aan over. Ook geen financiële.

Tips voor op de camping

Eten uit blik: het best bewaarde festivalgeheim

Blikvoer, gezond? Misschien frons je je wenkbrauwen, maar het kan écht wel. Conserven zijn het perfecte festivalplan: snel, supermakkelijk én spotgoedkoop. Zie je de jaloerse blikken al voor je als je afkomt met olijven als aperitiefhapje? Of met makreel voor op je stokbrood? Wij wel. En een blikje linzen en een brik tomatenpuree maken een snelle saus. Nog wat volkoren spirelli koken in je gamel en daarmee: pasta! Festivalhonger-jij: 0-1.

Een volkorenbroodnodig ontbijt

Ontbijten in en rond het festival kan je genoeg. Maar: er hangt een pittig prijskaartje aan. Wees die peperdure koffiekoeken te slim af, pak een volkorenbrood mee! Stop dat in een luchtdichte zak, zo is ie zelfs nog op dag 3 lekker zacht. Kan je je geen festival inbeelden zonder choco? Dan moet je dringend notenpasta proberen: een lekker en gezond alternatief.

Je koeltas is je coolste vriend

De dag fris beginnen? Doe je met een fris glaasje water. Daarom is het bij festivalhitte belangrijk dat je een koeltas bij hebt. Kraantjeswater kan je trouwens perfect pimpen: een stukje citroen, watermeloen of – doe eens zot – komkommer maken van je water een kaskraker.

Groentjes zijn ook welkom

Ook groenten kunnen zich perfect aarden op festivals. Ze verfrissen, zijn lekker en barsten van vitaminen. Zorg dat ze hapklaar zijn: kerstomaten, komkommerstaafjes,  wortels, radijzen … De ‘fret’ kan niet meer op. Stop ze in je koeltas voor extra friste. Fruit is ook een topsnack. Maar ga voor fruit dat tegen een stootje kan. Zo vermijd je bananenpuree en aardbeienmoes in je rugzak.

Doe de supermarktcheck

Natuurlijk kan je niet ál je eten meenemen voor het hele festival. Je rugzak weegt al zwaar genoeg. Check daarom op voorhand of er een supermarkt in de buurt is van het festival en trek ernaartoe voor je honger. Dat levert je extra stappen op. En je scoort er misschien een kiplekker slaatje mee.

En op het festivalterrein zelf?

Water, water … de rest komt later

Drinkbussen zijn intussen welkom op de meeste festivals. Die kan je (gratis) bijvullen op het terrein. Ideaal om je dorst te lessen en om pintjes en cocktails mee af te wisselen. Moe? Vermijd energiedranken. Als je nood hebt aan cafeïne, is een gewone koffie al even effectief! 

Go nuts 

Noten zijn idéale festivalsnacks. Ze zijn klein, stillen de honger én ze smelten niet als het kwik hoogtepunten bereikt. (Ah ja, want ’t is geen chocola.). En je plet of pureert ze niet als je je rugzak als kussen gebruikt. Nootzaak, dus!

Doe ook de eetkraampjescheck

Er is voor elke hongerige wat wils op de festivalweide. Kijk eens rond naar het aanbod en plan in je hoofd wanneer je waar gaat eten. Zo voorkom je dat je al op de eerste dag overal gaat proeven. 

Klein maar fijn

Is je festival niet compleet zonder die hamburger of dat pakske frieten? Begrijpen we! Ga voor een kleine portie en als het even kan mét groentjes. Sausje erbij? Kies dan best voor ketchup en piccalilly.