Vlaams Instituut Gezond Leven en Prebes reiken zes Gezond Werken Awards uit

06.12.2017

De winnaars werkten de afgelopen maanden heel wat acties, in het kader van een gezondheidsbeleid, uit die hun medewerkers aanmoedigen om een gezondere en actievere levensstijl aan te nemen. Denk hierbij aan een buddy run of workshops om veerkracht te versterken. Dinsdag mochten de winnaars dan ook hun prijs in ontvangst nemen op het event na De Prenne in Xpo Kortrijk.

Die inspanningen weet ook Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen naar waarde te schatten: “Werk is een belangrijk levensdomein binnen het preventiebeleid, veel Vlamingen besteden namelijk wekelijks heel wat uren binnen deze setting. Ook met de bedrijfscoaches, die werknemers aanzetten om voor de gezonde optie te kiezen, willen we vanuit Vlaanderen meewerken aan gezonde bedrijven. Laat de Gezond Werken Awards alvast een motivatie zijn voor een gezonde houding op de werkvloer.”

Wedstrijd

De wedstrijd bestaat uit drie categorieën: overheden, social profit én profit. Uit elke categorie kozen de organisatoren twee winnaars, eentje voor deelnemers met minder dan 100 medewerkers en eentje voor meer dan 100 medewerkers.

Overheden

Leiedal uit Kortrijk komt in de categorie overheden (<100 medewerkers) als winnaar uit de bus. Leiedal is de interlokale vereniging voor streekontwikkeling in Zuid-West-Vlaanderen en wint de award door zijn duidelijke ambassadeursrol naar andere bedrijven

VitaS krijgt de award >100 medewerkers binnen overheden. VitaS is een vereniging in provincie Limburg voor huisvesting, begeleiding en verzorging van senioren. Ze dienden een dossier in met sterke gedragenheid door hun medewerkers en directie.

Social profit

De jury riep Stichting tegen Kanker uit als winnaar social profit <100 medewerkers. Stichting tegen Kanker is de nationale organisatie voor de strijd tegen kanker in België en nam de award in ontvangst omdat ze een medewerker in dienst hebben waarbij het uitwerken van een gezondheidsbeleid tot het takenpakket behoort.

In de categorie social profit >100 medewerkers sleept AZ Delta de Gezond Werken Award in de wacht. AZ Delta is het algemeen ziekenhuis in Roeselare dat hun sterk gezondheidsbeleid mooi integreerde in hun welzijnsbeleid.

Profit

Ten slotte gingen ook Secretary Plus en Janssen Pharmaceutica met een award naar huis. Allebei in de categorie profit (de eerstgenoemde voor <100 medewerkers, laatstgenoemde voor >100 medewerkers).

Secretary Plus biedt interimjobs en vaste contracten aan in onder andere management support, human resources, logistiek, marketing en sales. Zij  hebben een ruim aanbod rond mentaal welbevinden en hebben aandacht voor medewerkers die uitvallen.

Janssen Pharmaceutica N.V. is een Belgisch farmaceutisch bedrijf en maakt deel uit van de Amerikaanse bedrijvengroep Johnson & Johnson, een multinationale producent van gezondheidszorgproducten. Zij winnen de award mede door hun ambitieuze doelstelling om tegen 2020 over de meest gezonde werknemers-populatie te beschikken.

Speciale vermelding

Daarnaast ontvingen Kringwinkel Leefbaar Wonen en Biostoom een speciale vermelding van de jury, ze ontvingen een bon voor een sportlessenreeks van Sport Vlaanderen. De twee kleine bedrijven konden een zeer sterk dossier voorleggen en toonden aan dat je met schaarse middelen heel creatief kan omspringen.

Een mooi prijzenpakket

Tijdens de prijsuitreiking mochten de winnaars een mooi prijzenpakket in ontvangst nemen: duurzame houten statafels, een sport- en beweegscan met consultatiegesprek, uitgebreide pakketten met gezonde voeding en veel meer. Bovendien krijgen ze de kans om hun gezonde bedrijfsinitiatieven voor te stellen in HR-Square.

Lancering subsidieproject

Na de uitreiking stelde minister Jo Vandeurzen ook het nieuwe project “coaching van bedrijven voor het voeren van een preventief gezondheidsbeleid” voor. Hiermee worden ondernemingen gestimuleerd een preventief gezondheidsbeleid op te zetten en kunnen zij beroep doen op subsidie. Inschrijven kan vanaf 6 december 2017 via www.gezondopdewerkvloer.be