Vlaming eet te weinig peulvruchten

18.09.2019

Kikkererwten, witte bonen, linzen…. we kennen en eten ze te weinig. Meer dan 1 op 4 Vlamingen slaagt er niet in om één, laat staan meerdere peulvruchten op te noemen. Dat blijkt uit een enquête die het Vlaams Instituut Gezond Leven afnam bij 500 Vlamingen. Daarom lanceert Gezond Leven een grootschalige peulvruchtencampagne. Loes Neven (Gezond Leven): “Peulvruchten zijn immers gezond, betaalbaar, duurzaam én lekker.”

Er gaapt een kloof tussen mensen die helemaal niets over peulvruchten weten, en mensen die er wat meer vertrouwd mee zijn. Op de vraag om enkele peulvruchten op te noemen, tast bijna 29% van de respondenten compleet in het duister. 19% slaagt erin om één correct antwoord te geven. 52% kan twee, drie of 4 soorten opsommen. Mensen die 4 soorten kennen, zijn wel uitzonderingen: amper 6% slaagt hierin.

Die povere resultaten komen niet als een verrassing. Uit de laatste voedselconsumptiepeiling (2014) bleek al dat kikkererwten, linzen, kidneybonen en andere leden van de peulvruchtenfamilie weinig gegeten worden. 20% van de Vlamingen eet nooit peulvruchten. De 80% die dat wél doet, zet peulvruchten minder dan wekelijks op het menu. Onbekend én onbemind dus.

Tal van gezondheidsvoordelen

“Dat kan en moet beter”, vindt Loes Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “De rol van peulvruchten in een gezond eetpatroon wordt nog te vaak onderschat. In de voedingsdriehoek vind je ze terug in de donkergroene zone, met de boodschap om er ‘meer’ van te eten.

Peulvruchten zitten boordevol vezels. Die hebben een gunstig effect op de cholesterol, op de darmtransit én ze geven je langer een verzadigd gevoel. Regelmatig peulvruchten eten helpt met andere woorden om je gewicht op peil te houden en je hart en darmen gezond te houden.”

Gezond Leven adviseert om peulvruchten minstens éénmaal per week op het menu te zetten, liefst zelfs meerdere keren.

Eindeloze culinaire mogelijkheden

Daarnaast zijn peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, sojabonen, witte bonen en bruine bonen ook een goede bron van eiwitten, ijzer en enkele B- vitamines. “Het zijn dus prima vleesvervangers, ook voor wie geen fulltime vegetariër is”, vervolgt Neven. “Vervang het vlees in je pastasaus of chili con carne deels of helemaal door linzen of kidneybonen. Of verwerk kikkererwten tot hummus voor op de boterham. De culinaire mogelijkheden van peulvruchten zijn eindeloos, en je doet er niet alleen je eigen gezondheid maar ook het milieu een plezier mee.”

Promotiecampagne

Om de bekendheid en de consumptie van kikkererwten en co te verhogen, lanceert Gezond Leven deze maand een promotiecampagne, in samenwerking met Bonduelle en HAK. De campagne laat Vlamingen kennismaken met de verschillende types peulvruchten en nodigt op een ludieke manier uit tot proeven. Ook het onterecht saaie imago waarmee peulvruchten soms kampen, gaat voor de bijl. 

4 personages

Loes Neven: “We werkten 4 personages uit: de kikkererwt, linze, kidneyboon en witte boon. Elk personage vertelt op speelse wijze over zijn/haar unieke combinatie van kwaliteiten. Dat gebeurt in 4 filmpjes, vanaf vandaag te zien via sociale en online media op gezondleven.be/peulvruchten.”

De campagne zal ook aantrekkelijke, makkelijke recepten promoten en er volgen tastings en promoacties in supermarkten. “Op die manier ontdekken mensen zelf hoe betaalbaar en makkelijk te bereiden peulvruchten zijn. En welke variatie aan smaken ze te bieden hebben. Linzenstoofpot, kikkererwtensalade, chili sin carne, rode bieten hummus: er is veel mogelijk op elk moment van de dag!”, besluit Neven.

gezondleven.be/peulvruchten

De cijfers zijn afkomstig van een web-based panelonderzoek bij 500 Vlamingen uitgevoerd door Gezond Leven, in samenwerking met Checkmarket, een professioneel enquêtebureau. Zij selecteerden een panel van respondenten, representatief voor de Vlaamse populatie op de variabelen geslacht, leeftijd (18+) en provincie. Volledige resultaten te verkrijgen op aanvraag bij loes.neven@gezondleven.be.