Waarom kerstclichés gezond zijn

16.12.2022

Kerst? Dan denken we aan de jaarlijkse bijna-scheiding door de kerstboomdiscussie, languit in de zetel voor ‘Home Alone’ en een XL-kerststronk. Maar ho ho ho! Kersttradities zijn uitstekend voor de gezondheid. Je moet het alleen willen zien.

Work-out met naaldboom

Te veel gedoe, een kerstboom zetten? Stop deze negatieve gedachten! Een kerstboom versieren is de perfecte work-out. Je kan de boom stoer op je schouder transporteren, bij grote exemplaren is het zelfs trekken en sleuren geblazen. Koop een kerstboom met wortel. Dat is niet alleen ecologisch, het geeft je ook extra ‘spit-beweging’ in de tuin. Bovendien kan je nog vele jaren van het mooie uitzicht genieten. Tel daar nog acrobatische oefeningen bij om de feestelijke lampjes op te hangen, en je dag vol beweging kan niet meer stuk. En dit zonder een strak sportschema. Gewoon tijdens de kerstklusjes van de dag.

Mariah Carey zet je in beweging

Staat ons te wachten: een periode met (te) veel eten en weinig beweging. Niet in 2022! Want dit jaar heb je je favoriete playlist met kerstsongs. Op nummer 1: Mariah Carey met All I Want For Christmas Is You. Uitstekend gezelschap voor knusse kersttaferelen. Piek, bal of stal? Goochel ermee, terwijl je fit in het rond huppelt. Mariah helpt je. Hou je het liever rustig? Dan is er het old school Wham-anthem ‘Last Christmas’ (I gave you my heart, but the very next day waren ze al niet meer met tweej). De perfecte slow voor in de woonkamer. Check op je stappenteller hoeveel extra stappen dit oplevert.

Cadeautjes ga je zelf kopen

Laat je alle pakjes thuis leveren? Want no stress en lekker snel? O, wat een gemiste kans! Trek naar de stad voor je geschenkjes. Koop ze op geheel ouderwetse wijze gewoon zelf. De voordelen: je wandelt, bent buiten en wenst hevig zwetende cadeautjesinpakkers een fijne kerst. Drie gezonde vliegen in één klap!

En hier is … de kerstquinoa

Ook dit jaar zwaar overleg over het kerstdiner? Rosbief met groentekrans, kalkoen of fondue? Dat is buiten generatie Y en Z gerekend. Wees trendsetter en stop die klassiekers in een hedendaags en duurzaam jasje. Met minder vlees en meer plantaardig. Liefst lokaal. Flexitariërs bepalen de feestdis!

Wissel(t)werken aan de kersttafel

Zevengangenmenu? Dan kan zo’n kerstdiner best lang duren. Ga op tijd voor een frisse neus. Doorbreek de zitmarathon door het concept van Wisselwerken toe te passen tijdens het feestmaal. Geef er ook gerust een woordje uitleg bij. Negeer de flauwe plezante die luid roept: ‘Wissel-twerken, wat gaan ze nog allemaal verzinnen!’ Ruim braaf mee de tafel af, help de kok in de keuken, profileer jezelf als afwaswonder. Allemaal perfecte moves om af en toe eens recht te staan.

Zorg extra goed voor jezelf

Weegt de energiecrisis financieel en emotioneel te zwaar door om dit jaar echt van de feestdagen te genieten? Besef dan dat het écht een moeilijke tijd is en zorg tijdens deze koude dagen extra goed voor jezelf. Zet in op die dingen waar je wel invloed op hebt, namelijk de 3 bouwstenen die bijdragen aan je geluk (jezelf kunnen zijn – goed omringd zijn – je goed voelen). Weet ook dat je eens uit balans voelen helemaal oké is. Waar kan jij je geluk uit halen tijdens de feestdagen?

  • Laat je zorgen een gezellige tijd met vrienden en familie niet in de weg staan. Een feest hoeft niet per se met de chiqueste slingers of een zevengangenmenu. Het gaat om samen zijn. Leg jezelf niet teveel druk op. Laat bijvoorbeeld alle genodigden een gerechtje meebrengen. Iedereen kiest zelf wat hij/zij wil klaarmaken. Na een jaar vol uitdagingen, is een kerstfeest zonder druk misschien het mooiste cadeau voor iedereen.
  • Geniet je vooral van de aanloop naar de feestdagen, maar is er nu weinig financiële ruimte om cadeautjes te kopen of om het huis uitbundig te versieren? Weet dan dat de kerstsfeer niet afhangt van materiële dingen. Veel belangrijker is de fijne tijd die je kan doorbrengen met je geliefden. Blik terug op jullie mooie herinneringen, spreek uit waar je dankbaar voor bent. Kies dit jaar voor een betekenisvol gebaar of een zelfgemaakt cadeautje. Extra voorpret? Tel bijvoorbeeld samen af naar Kerstmis of Nieuwjaar en stuur elkaar elke dag een foto, boodschap, lied, filmpje, …
  • Doe nog eens een echte kerstkaart op de post en zet er bij hoe bijzonder de ontvanger voor jou is. Spreek luid en duidelijk uit waarom hij/zij zoveel voor jou betekent. Dat heeft meer waarde dan een ‘dank je voor dat cadeautje’. Vergeet ook geen kerstkaart naar jezelf te sturen. Wat wens je jezelf toe? Wat heb je goed gedaan het voorbije jaar? Kortom, zet jezelf eens op de kaart!
  • Toch een minder moment? Laat dat dan bewust toe. Dat mag! Je hoeft echt geen vrolijke kerstglimlach op te zetten als je je zo niet voelt. Probeer mild te zijn voor anderen, maar zorg ook voor jezelf, net zoals je dat voor een goede vriend(in) zou doen. Maak het gezellig, steek een kaars aan, zet je gevoelens op papier en doe yoga, mindfulness of ademhalingsoefeningen. Je rondt de sessie af door de kaars uit te blazen. Of je laat ze de hele dag branden om jezelf eraan te herinneren dat het oké is om je even wat minder te voelen.

Fijne kerst en vooral een gezond 2023!