Waarom kerstclichés gezond zijn

13.12.2018

Kerst? Dan denken we aan de jaarlijkse bijna-scheiding door de kerstboomdiscussie, languit in de zetel voor ‘Home Alone’ en een XL-kerststronk. Maar ho ho ho! Kersttradities zijn uitstekend voor de gezondheid. Je moet het alleen willen zien.

Work-out met naaldboom 

Te veel gedoe, een kerstboom zetten? Stop deze negatieve gedachten! Een kerstboom versieren is de perfecte work-out. Je kan de boom stoer op je schouder transporteren, bij grote exemplaren is het zelfs trekken en sleuren geblazen. Koop een kerstboom met wortel. Dat is niet alleen ecologisch, het geeft je ook extra ‘spit-beweging’ in de tuin. Bovendien kan je nog vele jaren van het mooie uitzicht genieten. Tel daar nog acrobatische oefeningen bij om de feestelijke lampjes op te hangen, en je dag vol beweging kan niet meer stuk. En dit zonder een strak sportschema. Gewoon tijdens de kerstklusjes van de dag.  

Mariah Carey zet je in beweging 

Staat ons te wachten: een periode met (te) veel eten en weinig beweging. Niet in 2018! Want dit jaar heb je je favoriete playlist met kerstsongs. Op nummer 1: Mariah Carey met All I Want For Christmas Is You. Uitstekend gezelschap voor knusse kersttaferelen. Piek, bal of stal? Goochel ermee, terwijl je fit in het rond huppelt. Mariah helpt je. Hou je het liever rustig? Dan is er het old school Wham-anthem ‘Last Christmas’ (I gave you my heart, but the very next day waren ze al niet meer met tweej). De perfecte slow voor in de woonkamer. Check op je stappenteller hoeveel extra stappen dit oplevert.    

Cadeautjes ga je zelf kopen 

Laat je alle pakjes thuis leveren? Want no stress en lekker snel? O, wat een gemiste kans! Trek naar de stad voor je geschenkjes. Koop ze op geheel ouderwetse wijze gewoon zelf. De voordelen: je wandelt, bent buiten en wenst hevig zwetende cadeautjesinpakkers een fijne kerst. Drie gezonde vliegen in één klap! 

Massaal naar de middernachtmis 

Eens een kanjer van een kerstcliché bovenhalen? Wat gebeurde er met de middernachtmis? Totaal voorbijgestreefd? Daar kunnen we over discussiëren. Het feit is wel dat deze avondlijke onderneming de kans biedt om een fikse wandeling te maken. Of het nu om een middernachtmis of andere viering gaatBlijf wel bij de les. Je twee tantes hou je tijdens deze tocht weg van het kraam met gluhwein. Voor ze weer voor os en ezel spelen.

En hier is … de kerstquinoa 

Ook dit jaar zwaar overleg over het kerstdiner? Rosbief met groentekrans, kalkoen of fondue? Dat is buiten generatie Y en Z gerekend. Wees trendsetter en stop die klassiekers in een hedendaags en duurzaam jasjeMet minder vlees en meer plantaardig. Liefst lokaalFlexitariërs bepalen de feestdisWist je overigens wat de foodtrend voor 2019 is? Eetbare bloemen. Kijk wel uit met die ‘smakelijke’ bloemen, stop vooral die kerstrozen niet in je mond! 

Wissel(t)werken aan de kersttafel 

Zevengangenmenu? Dan kan zo’n kerstdiner best lang duren. Ga op tijd voor een frisse neus. Doorbreek de zitmarathon door het concept van Wisselwerken toe te passen tijdens het feestmaal. Geef er ook gerust een woordje uitleg bij. Negeer de flauwe plezante die luid roept: ‘Wissel-twerken, wat gaan ze nog allemaal verzinnen!’ Ruim braaf mee de tafel af, help de kok in de keuken, profileer jezelf als afwaswonder. Allemaal perfecte moves om af en toe eens recht te staan.  

Warm hart tegen de winterblues 

Most wonderful time of the year? Niet voor iedereen. Geen horde kinderen of kleinkinderen die aanschuiven? Single met kerst? Last van de winterblues? Denk out of the box en organiseer een kerstfuif met vrienden, verras je vroegere buurvrouw in het woonzorgcentrum. Ontmoet mensen, geef een compliment, praat met elkaar. Of neem zoals Gezond Leven deel aan de Warmathon. Komen supporteren is ook al goed. Supporteren is altijd goed! 

Met dank aan de goede voornemens 

Geen boodschap aan deze gezonde kerstclichés? Dat is vooral je goed recht. Maar één tip geven we toch graag mee: geniet van deze periode. Of dat nu op of onder een feesttafel is, met of zonder piek. Draag zorg voor elkaar. En anders zijn er nog altijd de goede voornemens.  

Fijne kerst en vooral een gezond 2019!