10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Samen met de Vlaamse Logo’s en Te Gek!?, richt het Vlaams Instituut Gezond Leven 10 dagen lang de schijnwerpers op geestelijke gezondheid. En daar kan jij bij helpen. Benieuwd hoe?

Wat is de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?

Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten we het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Doel: ‘goed in je vel zitten’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ bespreekbaar maken.

Heb je ook al gemerkt dat we meestal pas over mentale gezondheid spreken als het niet goed gaat? Daarom is het belangrijk én nodig om te werken aan geestelijke gezondheid nog vóór er zich problemen stellen. En dat doen we tijdens de 10-daagse. Door positieve geestelijke gezondheid aandacht te geven, creëren we tegelijkertijd meer begrip voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn.

Tijdens de 10-daagse tellen we trouwens af naar 10 oktober: naar de internationale dag van de geestelijke gezondheid of de ‘World Mental Health Day’. Die dag wil bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder.

Tijd voor actie!

Onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’ roepen we iedereen op om tijdens de 10-daagse een actie te organiseren die mentaal welbevinden en veerkracht in de kijker zet. Die acties kunnen zich richten tot inwoners, bezoekers, werknemers, leerlingen, studenten, buurtbewoners …

Veerkracht is belangrijk. Want veerkracht zorgt ervoor dat je je - zelfs bij tegenslag - goed in je vel blijft voelen, en dat je er misschien nog sterker uitkomt. Je omringd voelen door mensen en weten dat je op hen kan terugvallen als het even minder gaat, is goed voor je veerkracht. Je kunt elkaars veerkracht ondersteunen en versterken: samen sta je nóg sterker. Dat is waar ‘Samen Veerkrachtig’ letterlijk voor staat.

Zelf een actie organiseren? Doen!

Wil jij zelf een evenement of actie op poten zetten die mentale gezondheid op een positieve of ludieke manier belicht? Dat kan!

Je bruist misschien van ideeën … Vlieg er dan meteen in. Weet je niet goed hoe te beginnen? Geen paniek. In onze inspiratiegids vind je activiteiten die je op weg helpen. Wat denk je van een ‘babbelbus’ of ‘wat leven in de brouwerij/straat’?

In de inspiratiegids vind je ook de algemene actie. Dat is een laagdrempelig initiatief waaraan we zo veel mogelijk diensten, organisaties, ondernemingen en lokale besturen willen laten deelnemen. Zo bereiken en sensibiliseren we meer mensen. De afgelopen twee jaar deden heel wat lokale besturen en organisaties mee aan de actie ‘Spreuken in het straatbeeld’. Het was een groot succes. Dit jaar zetten we in op ontmoeting en zetten we zitbanken centraal.

Sta je te popelen om ermee te beginnen? Download de inspiratiegids dan hier!

Promotie en communicatie

Laat de wereld weten waar je mee bezig bent. En communiceer over jouw actie, evenement of over de 10-daagse in het algemeen. Gebruik daarbij altijd het ‘Samen Veerkrachtig’-logo. Meer tips en tricks vind je in de inspiratiegids.

Bestel daarna de nodige materialen om deelnemers aan je actie te sensibiliseren over mentale gezondheid, mentaal welbevinden of veerkracht. In de inspiratiegids vind je een volledig overzicht.

Meedoen aan een evenement of actie?

Natuurlijk moet niet iedereen zelf een activiteit op poten zetten. Je kan ook gewoon deelnemen aan een evenement. Elk jaar worden meer dan 500 evenementen georganiseerd tijdens deze 10-daagse. Keuze genoeg en voor elk wat wils! Meer info vind je op www.samenveerkrachtig.be.

Voor ondersteuning of een regionale versie van deze inspiratiegids: neem contact op met het Logo in jouw buurt).

  • Contact: sofie.verstraeten@gezondleven.be
  • Voor wie: organisaties die graag mentale veerkracht in de kijker willen zetten