Aan de slag rond roken in je buurt

Hoe ziet jouw buurt eruit? Wordt er veel gerookt door de buurtbewoners? Werken aan gezondheid in de buurt biedt kansen om meer op maat te werken.

Gezond Leven werkt samen met stad Menen, stad Poperinge, Zorgzaam buurtteam Kessel-Lo en Salaam Mechelen vzw om in vier buurten tot een participatief traject te komen rond roken. Dit project krijgt de financiële steun van Kom op tegen Kanker.

Het doel van deze participatieve trajecten is om de sociale norm rond roken in de buurt een stapje meer rookvrij te maken. De geleerde lessen, voorbeelden … worden samengebracht in een toolkit om ook andere organisaties daarbij te ondersteunen.

Waarom inzetten op roken in buurten?

Roken maakt ziek en is dodelijk. Dat weten de meeste mensen. Het is dan ook de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en kanker.

Daarnaast is roken een belangrijke oorzaak van gezondheidsongelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek uit Engeland. Dit komt omdat mensen met een lager inkomen meer roken. In Vlaanderen rookt 17,5%. Bij de laagste inkomensgroep is dat nog steeds 24%. Deze ongelijkheid kunnen we al op jongere leeftijd terugvinden. Bij BSO (16%) zien we dat er meer rokers zijn dan bij ASO (2,5%).

Mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie ervaren meer barrières die verhinderen dat ze stoppen met roken (financiële en mentale problemen, stress, eenzaamheid ...). Ze zitten vaak in een omgeving waar roken meer de norm is. Stoppen of rookvrij blijven is hierdoor moeilijker.

Gezondheidsongelijkheid op het vlak van tabaksgebruik en schade begint al bij de geboorte en blijft gedurende het hele leven een rol spelen. Meer kans op het hebben van rokende ouders, meer kans om blootgesteld te worden aan tabaksrook, minder kans op het gevoel van controle te hebben over het leven, meer kans om chronische stress te ervaren, sterker verslaafd te zijn aan nicotine, minder sociale steun te hebben, niet te weten welke hulp er is, hulp die niet aangepast is ...