In Vlaanderen en Brussel zijn er prachtige initiatieven die buurten versterken. Om deze toolkit te ontwikkelen werkten we met 4 van hen samen.

We liepen samen met hen het traject dat in deze toolkit beschreven is. We stellen de organisaties even voor:

Salaam vzw: Oud Oefenplein in Mechelen

Project Salaam Mechelen vzw is een vrijwilligersorganisatie die sinds 2012 een ontmoetingsplaats heeft op het Oud Oefenplein. Naast sport en het organiseren van evenementen is ook maatschappelijke inzet een belangrijke pijler van de vzw. Ze willen graag hun steentje bijdragen aan de samenleving en de buurt waarin ze actief zijn. Omdat gezondheid en milieu daarbij zeer belangrijke thema’s zijn, engageerden ze zich graag voor dit project.

Meer info op www.salaam-mechelen.be

Stad Menen: Menen-Centrum

Zoals de naam al doet vermoeden, is Menen-Centrum de wijk binnen de stadsring. De buurt heeft een hoge kansarmoede-index van Kind en Gezin, een hoog aantal mensen met een statuut van verhoogde tegemoetkoming en een hoog aantal jongeren met schoolse vertraging.

Stad Menen zet in op ontmoeting en verbinding in de buurt. Samen met de inwoners wil de stad Menen in beweging zetten. Als lokaal bestuur zijn ze elke dag in de weer voor de Menenaar. Ze zetten in op een veilig, net en inclusief Menen. Ook in buurten. Daarbij staan verbinding en participatie centraal.

“Roken is geen sexy thema. Het belangrijkste is om het bespreekbaar te maken. Vaak wordt gedacht dat acties rond roken altijd stigmatiserend zijn. Dat is bij ons niet gebeurd omdat we mensen ruimte gaven. Niet iedereen moet stoppen met roken.” Frederik, Buurtwerker Menen.

Lees meer op www.menen.be

Stad Poperinge: Bellewijk

In de Bellewijk zien we een hardnekkig en complex samenspel van sociale problematieken en allerhande uitsluitingsmechanismen, zoals kansarmoede, woon- en relationele problematieken. Dit heeft een impact op de leefomstandigheden van bewoners, hun participatiekansen en hun toekomstperspectieven. Het buurthuis wil de dynamiek van maatschappelijke kwetsing en sociale uitsluiting in de wijk omkeren. Dit doen ze door te werken aan sociale stijging, binding en ruimtelijke herverdeling.

Het buurthuis werkt voor alle bewoners in de wijk en biedt ondersteuning aan alle Poperingenaars die zelf initiatieven willen ontplooien voor hun buurt.

Het buurthuis werkt volgens 7 principes:

  • Gedeelde verantwoordelijkheid: het versterken van de Bellewijk en het wegwerken van allerhande sociale problematieken, zoals kansarmoede, eenzaamheid en isolement, gezondheidsongelijkheid, en dit samen met verschillende partners.
  • Partnerschappen: het buurthuis heeft een breed netwerk van professionele partnerorganisaties. De aanpak van sociale problematieken en allerhande kwetsbaarheden vraagt een geïntegreerd en integraal beleid. De buurtwerker van het buurthuis is een bruggenbouwer.
  • Laagdrempelige activiteiten: het blijft een expliciete keuze van het buurthuis om in te zetten op laagdrempelige initiatieven waar mensen elkaar ontmoeten, het informele netwerk kunnen versterken en indien nodig in contact kunnen komen met professionele zorg.
  • Kleinschalig en huiselijk: individueel en in kleine groepen werken is in het buurthuis belangrijk.
  • Werken vanuit de presentiebenadering: de presentiebenadering gaat simpelweg over het er zijn voor de ander, zodat een vertrouwensrelatie wordt opgebouwd. Door de ander onvoorwaardelijk te accepteren, ontstaat er ruimte voor wat zich niet laat maken of afdwingen.
  • Outreachend werken: een actieve en laagdrempelige manier van contact leggen, waarbij professionals buiten de muren van de organisatie gaan werken, in de leefwereld van de doelgroep.
  • Dialoog en communicatie: een permanente dialoog en communicatie tussen doelgroep, praktijkorganisaties en beleid vormen een belangrijk basisprincipe van het buurthuis.
  • Kruispuntfunctie: het buurthuis is een open huis. Bewoners komen langs met kleine en grote zorgen. De buurtwerker zoekt samen met hen naar oplossingen.

Meer info op www.poperinge.be

Zorgzaam Leuven, Vlaams Apothekersnetwerk (VAN): Kop van Kessel-Lo en Blauwput

De Kop van Kessel-Lo en Blauwput is een voorstedelijke buurt die door een drukke steenweg in 2 stukken wordt verdeeld. De bevolking is divers. Er zijn veel jonge gezinnen, maar ook een groot aantal alleenstaanden en eenoudergezinnen. Zorgzaam Leuven verbindt meer dan 60 zorg- en welzijnsorganisaties in netweken over heel Leuven. Buurtteam Kessel-Lo is één van deze netwerken. Ze willen kwetsbare patiënten met een chronische ziekte beter begeleiden door samen te werken, af te stemmen wie welke rol opneemt binnen de zorg en door te verwijzen naar de juiste zorgverleners. Daarnaast willen ze ook dat zorgverstrekkers meer inzetten op preventie. Acties rond roken passen hier ook bij.

Lees meer op www.zorgzaamleuven.be/buurtteam-kessel-lo

VAN is betrokken bij de acties omdat één van hun medewerkers de acties mee opzet en het hele proces mee begeleidt. Ze zijn het aanspreekpunt en de spreekbuis van apothekers in Vlaanderen. Zij vertegenwoordigen apothekers bij de Vlaamse overheid en andere partners.

Lees meer op www.vlaamsapothekersnetwerk.be