Elk Gezin Gezond
Ouders die met vragen zitten over opvoeding, die zich afvragen wat ze moeten doen om hun kinderen de beste gezondheidskansen te geven kunnen altijd aankloppen bij de Huizen van het Kind. Iedereen heeft recht op een gezond leven, daarom zijn de Huizen er ook voor álle mensen. Maar dat ‘iederéén bereiken’, dat is niet zo eenvoudig. Gelukkig zijn er hulpmiddelen: het project ‘Elk Gezin Gezond’ werd ervoor gemaakt.
Hoe maak je gezondheid mogelijk voor iedereen?
Vijf verschillende Huizen van het Kind zochten een antwoord op die vraag, met behulp van Gezond Leven, VAD en Sensoa. De thema’s die de verschillende piloot-Huizen hiervoor verkenden, waren mondzorg, gezinsplanning, alcohol en drugs, mentale gezondheid bij zwangere vrouwen en mentale gezondheid in de perinatale periode. Collega Loes van Kelst trok het project voor onze organisatie en begeleidde enkele Huizen. Loes: “Het is de kerntaak van de Huizen van het Kind om iederéén te bereiken. Samen met hen zocht ik naar hoe dat kon, naar hoe ze konden komen tot een gezondheidsbeleid waar iedereen beter van wordt. Oók zij die de weg naar de Huizen niet vinden of uitgesloten worden.”
Het pilootproject is intussen afgerond, de materialen zijn gemaakt. Wat we leerden uit deze trajecten, bundelden we in verschillende ondersteuningsmaterialen. Elk Huis van het Kind kan er zo mee aan de slag. Aan de hand van het duidelijke 7-stappenplan bijvoorbeeld kunnen Huizen komen tot een gezondheidsbeleid waarmee ze iederéén bereiken. Ook de jongste en meest kwetsbaren van onze maatschappij.
Enkele piloot-Huizen getuigen
Er zijn heel wat reden om als Huis van het Kind in het project te stappen. We laten de ervaringen spreken:
- “Wij hebben ook draagvlak kunnen creëren bij tandartsen. 7 tandartsen in Kortrijk zijn bereid te werken met een mondzorgcoach zodat meer mensen de weg naar de tandarts vinden. Een van de leden van de werkgroep is een tandarts op pensioen en werd betrokken van bij de start. Zij helpt ons bij het bouwen van een draagvlak bij tandartsen.” (Huis van het Kind Kortrijk)
- “Wij hebben enkele partners betrokken waar we vroeger nooit aan hadden gedacht: ook politie en welzijnsschakels kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van prille ouders die we anders moeilijk bereiken.” (Huis van het Kind Geel-Laakdal-Meerhout)
- “Het is heel belangrijk om de beginsituatie goed in kaart te brengen. Door te zoeken naar de juiste achtergrondinformatie konden we gangbare veronderstellingen over alcohol en drugsgebruik doorbreken.” (Huis van het Kind Kontich)
Hier vind je al onze ondersteunende materialen. De verslagen van de pilootprojecten bij de verschillende Huizen staan op de website van het Expertisecentrum opvoedingsondersteuning (EXPOO).
Het traject ‘Elk Gezin Gezond’ werd getrokken door het Vlaams Instituut Gezond Leven en EXPOO, in samenwerking met Sensoa, VAD, Vlaams Instituut Gezonde Mond, de Vlaamse Logo’s en Kind & Gezin.