Op zoek naar kleine gelukjes tijdens de middagpauze
Een gelukswandeling organiseren voor alle medewerkers? Topidee, dachten ze bij Logo Gezond+. En gelijk hebben ze! Want met zo’n gelukswandeling werk je niet alleen aan je fysieke, maar ook aan je geestelijke gezondheid. Je geluksgevoel krijgt een boost en je haalt meteen ook een frisse neus. “En dat kan zelfs tijdens de middagpauze op het werk”, aldus Logo Gezond+.
Jullie hebben vandaag een leuke middagactiviteit gedaan. Kan je daar eens wat meer over vertellen?
Jasmien: We hebben tijdens de lunchpauze de gelukswandeling van het Vlaams Instituut Gezond Leven georganiseerd. En dat was heel geslaagd! Veel collega’s kwamen net vandaag terug uit verlof. We hadden elkaar dus al een tijdje niet meer gezien. Het was heel tof om in de pauze bij te praten. En tegelijkertijd te bewegen én te werken aan ons geluksgevoel.
Wat is zo’n gelukswandeling precies?
Jasmien: Het is een echte wandeling waarbij je in beweging bent en aan je fysieke gezondheid werkt. Onderweg kom je korte opdrachtjes tegen die goed zijn voor je geluksgevoel of mentaal welbevinden. Je werkt dus ook aan je mentale gezondheid.
Hoe hebben jullie dat ervaren?
Jasmien: De combinatie van in beweging zijn en nadenken over dingen die belangrijk zijn in je leven, geeft je kracht en energie. Zo is er bijvoorbeeld de opdracht om een dankbaar berichtje te sturen naar je dierbaren. Dat zijn kleine gelukjes die je in je kracht zetten. En al helemaal als je nadien nog een berichtje terugkrijgt!
Vonden jullie de gelukswandeling geslaagd?
Jasmien: Ja, eigenlijk wel. Iedereen was enthousiast over de opdrachten en het concept:
“Ik vond het fijn om te doen. Het is ook leuk dat het niet puur informatief is, maar ook echt met oefeningen. Want die oefeningen zorgen dat er gesprek en dynamiek tussen collega’s op gang komt.”
“Het is leuk dat op het werk de aandacht even afgeleid wordt van to do’s, presteren en resultaten behalen. Het toont aan dat je werkgever het ook belangrijk vindt dat iedereen zich goed voelt. Ik denk dat het op die manier ook wel wat taboedoorbrekend is.”
“De opdrachten waren simpele’ opdrachten, waardoor je tijdens zo’n wandeling echt wordt aangemoedigd om erover na te denken en hierover uit te wisselen. Dat uitspreken is niet voor iedereen even makkelijk, maar dat is ook niet erg want iedereen heeft dan bij zichzelf wel eens nagedacht. En dat zet al iets in gang.”
“Het toont aan dat je geestelijke gezondheid of de manier waarop je je voelt ertoe doet. Want we vragen gemakkelijk aan collega’s hoe het weekend was, maar tijdens de wandeling is er ruimte voor andere aspecten. En die mogen ook een plaats krijgen op het werk. Zeker als je bedenkt dat je daar bijna 40 uur per week doorbrengt.”
Wat vonden jullie de leukste opdracht?
Jasmien: De opdracht om een berichtje te sturen naar iemand sprong er echt uit. Ik denk dat dat komt omdat je dan ook een reactie terugkrijgt. En omdat je iemand een fijn gevoel geeft, waardoor zijn/haar dag ook beter wordt. De muziekopdracht vond ik ook een hele leuke. De gelukswandeling biedt een mooie variatie aan opdrachten die aanzetten tot nadenken. Ook nadien hoorde ik veel positieve reacties. Zo was er bijvoorbeeld een collega die 's ochtend nog twijfelde om mee te gaan. Maar na de wandeling was die heel blij dat hij was mee geweest was. Voeg daarbij een zonnetje, een blij weerzien na het verlof én een leuke route door het park en onze dag kon niet meer stuk!
Hoe heb je praktisch aangepakt?
Jasmien: Ik heb gekozen om de wandeling 1 keer te doen met collega’s. Dat betekent dus dat ik de borden zelf heb geprint en opgehangen (het is ook mogelijk om duurzame borden te kopen zodat de wandeling permanent kan worden gedaan, meer info op www.gezondleven.be/projecten/gelukswandeling). Daarna heb ik de route bepaald. We hebben het geluk dat ons kantoor dicht bij een park is, dus we konden meteen de natuur in.
Hoe heb je de route samengesteld?
Jasmien: Met Google Maps. Je kan met Street View kijken of er bomen of paaltjes zijn op de route om je borden op te hangen. Het voordeel was wel dat ik de buurt redelijk goed ken, dus ik kon snel een wandeling bedenken. Ik heb de route ook nog eens gedaan met de fiets om te kijken waar ik de bordjes zou hangen. En ik heb de extra tips gelezen die in de handleiding staan onder ‘go the extra mile’. Daar staat meer informatie over waar je welk bordje best ophangt. Zo hangt het ene bordje beter op een stille plek om even na te denken, terwijl een ander beter past op een drukkere plaats met wat passage, of zelfs een drukke winkelstraat.
Is er iets waar je zeker op moet letten bij de organisatie?
Jasmien: Ik had wat schrik dat ik de bordjes niet goed ging kunnen bevestigen, maar dat bleek nergens voor nodig. Met een dikke boom lukt dat altijd! En ik heb tijdens de echte wandeling een schaar en rugzak meegenomen om alles onmiddellijk te verwijderen, zodat ik niet nog een keertje de tour moest doen nadien. #lifehack
Helpt de gelukswandeling om te praten over mentaal welbevinden op het werk? Of is dat nog een taboe?
Jasmien: Bij ons was dat geen probleem, omdat we open zijn tegenover elkaar en veel dingen delen. Ik denk zelfs dat de gelukswandeling makkelijker is met mensen die je al kent, dan met complete vreemden. Het feit dat je elkaar wat kent, verlaagt de drempel om over dit soort dingen in groep te babbelen.
“Wij hebben dit nu met collega’s gedaan, maar ik denk dat het evengoed kan met een groepje vrienden. Je kan het ook perfect alleen doen. Zeker een aanrader!”
Jasmien Pauwels