Gezond ouder worden

“Zo lang mogelijk gezond thuis blijven wonen.” Uit een co-creatief traject dat het Vlaams Instituut Gezond Leven aflegde samen met ouderen en het werkveld, bleek dit de droom te zijn van heel wat ouderen.”

De interactieve tool ‘Op gezondheid staat geen leeftijd’ 

Tijdens dit traject brachten we samen met ouderen en het werkveld de noden en wensen rond ouder worden in kaart. Met de resultaten uit dit traject wil  Gezond Leven lokale besturen en professionals die individueel of in groep werken naar en met ouderen inspireren en motiveren om ouderen te ondersteunen om gezond thuis te blijven wonen.  

Je goed in je vel voelen, dat is ook voor ouderen belangrijk. Er zijn heel wat factoren die dit mee bepalen. Denk aan zo lang mogelijk thuis blijven wonen in je eigen woning, iets te bieden hebben en sociale contacten. Hoe hou je hier rekening mee als professional? Hoe kan je een oudere ondersteunen om ‘gezond oud te worden’? Met de tool ‘Op gezondheid staat geen leeftijd’ kan je als lokaal bestuur, medewerker van een buurtcentrum of lokaal dienstencentrum, eerstelijnswerker of poetshulp mee oog hebben voor de wereld van ouderen.

Werk je als professional vaak met of voor ouderen? Download de tool op je IPad of computer. Het geeft een overzicht bij de inzichten uit ons co-creatief traject en bevat heel wat concrete inspiratie. Bijvoorbeeld: ‘ouderen vragen niet zo makkelijk hulp, maar doen zichzelf daardoor soms tekort’. Wat doe je daar aan als professional? Ga op zoek naar verhalen van ouderen die anderen helpen en getuigenissen van hulpverleners over de voldoening die het hen geeft om te helpen.

Een ander voorbeeld over beeldvorming van ouderen: Rimpel of pijnlijke knie? Ondanks het ouder worden blijf je dezelfde persoon met dezelfde trekjes. Ouderen zijn ook mensen. Wat kan je daar aan doen? Organiseer een activiteit waarbij (klein)kinderen een portret tekenen of schilderen van een oudere. Je kan ook meedoen aan de jaarlijkse ouderenweek. 

Hoe gebruik je de tool?

Professionals kunnen deze tool gebruiken om meer inzicht te krijgen in de doelgroep ouderen of herkenbare verhalen van collega’s te lezen. Daarnaast geeft de tool heel veel inspiratie over hoe je ouderen in groep of ouderen individueel kan ondersteunen om gezond oud te worden. Je kan kiezen voor veel informatie via de ‘lange’ route. Wil je enkel de hoogtepunten van het document lezen? Volg dan de ‘snelle’ route. Opgelet: bij de snelle route dien je rechts boven ‘vervolg de snelle route’ te klikken. Als je op de zwarte pijltjes klikt, dan duik je toch in de ‘lange’ route. Daarnaast kan je ook zelf ervaringen delen. 

Gezond ouder worden, goed eten

Werk je met ouderen of krijg je soms vragen rond voeding en gezond ouder worden? Dan is de sessie ‘Gezond ouder worden, goed eten’ interessant om te organiseren. Schakel een diëtist in uit de lesgeverspool van het Logo i.s.m. Gezond Leven. Of volg de online train-de-trainerGezond ouder worden, goed eten’ en ga zelf aan de slag met het draaiboek en de materialen. Kijk voor meer informatie op Gezond ouder worden, goed eten.