Meer dan de helft van de Vlamingen eet dagelijks fruit. Hoe zit dat in jouw organisatie of bedrijf? Hier ontdek je hoe jij en je collega’s gezond kunnen snacken, en waarvoor je dan best kiest.

Een gezonde hap tussendoor

  • Een stuk vers fruit. Dat is het ideale tussendoortje. Ga voor easy to eat: een banaan, mandarijn, appel, druiven en bessen.
  • Verse groentjes. Denk aan reepjes komkommer, kerstomaatjes, wortels, radijsjes, ... Je kan ze combineren met humus of guacamole.
  • Fruitsla of gedroogd fruit.
  • Een volkoren boterham met mager beleg.
  • Een mager of halfvol melkproduct of calciumverrijkt sojaproduct, zonder toegevoegde suikers.
  • Noten. Een handjevol en ongezouten graag!
  • Toch een koek? Kies dan voor een beschuit, cracker, rijstwafel, droge koek, granenkoek of peperkoek.
  • Voorzie kleine borden, bestek, schilmesjes en servetten in de vergaderzaal.
  • Leid jij de vergadering? Moedig dan in je uitnodiging aan om een gezonde snack mee te brengen of voorzie deze zelf. Laat weten dat er schilmesjes, borden en servetten aanwezig zijn. Zo verlaag je de drempel.
Watermeloen

Lunchvergadering? Ga voor:

  • Volle graanproducten met voldoende vezels, zoals volkoren brood.
  • Groentjes! Komkommer, tomaat, sla, radijsjes, …
  • Magere eiwitbronnen zoals mager vlees, gevogelte zonder vel, eieren, vis, bonen. Voorzie steeds een vegetarische optie.
  • Gezonde, onverzadigde vetten. Ga voor vetvrije of vetarme voeding en dranken die niet te veel  calorieën bevatten.

Houd de porties gezond!

  • Voorzie gezonde porties (klein tot medium). Een tussendoortje bevat idealiter 100 tot 150 kcal.
  • Snijd broodjes in de helft om tot een correcte portie te komen.
  • Zijn er producten die suiker, zout of veel calorieën bevatten? Bied ze aan in kleinere porties.
  • Gebruik kleine borden. Mensen scheppen hun bord altijd vol, hoe groot het bord ook is.
  • Plaats het eten nooit op de vergadertafel zelf. Presenteer het op een tafel aan de kant zodat mensen moeten rechtstaan om iets te nemen. Zo vermijd je ook dat er tussendoor wordt geknabbeld.
  • Beperk de keuze tot 3 à 4 opties. Wanneer mensen veel keuze hebben, eten ze meer.
  • Serveer dressings en andere toevoegingen steeds apart.

Onbewerkt en duurzaam? Yes please!

  • Ga voor lokale, organische en fair trade producten wanneer mogelijk.
  • Enkele collega’s met groene vingers op je werk? Misschien kan je wel zelf gekweekte groenten en fruit uitwisselen?
  • Verse, seizoensgebonden producten, zonder toevoeging van zout of suiker, dragen de voorkeur.
  • Bestel producten in bulk i.p.v. individuele verpakkingen. Vermijd kleine verpakkingen suiker, melk, … Neem contact op met je cateraar of leverancier.
  • Bestel enkel wat je nodig hebt. Spreek af wat je met overschotjes doet. Misschien kan je ze wel doneren?
  • Gebruik herbruikbare, afwasbare materialen zoals bekers, borden, … Misschien kan iedereen wel zelf zijn/haar herbruikbare kop of drinkbus meenemen?
  • Vuilbakken. Zorg dat ze in de vergader- of eetzaal staan om goed te kunnen recycleren.

Eten jij en je collega’s gezond? Doe de test op mijn.gezondleven.be

Wil je meer weten over hoe je best een evenwichtig voedingsaanbod in je onderneming samenstelt? Bekijk de richtlijnen: