Hoe zet jouw hogeschool of universiteit zich preventief in voor de gezondheid van de studenten? Welke initiatieven neem je bijvoorbeeld om gezonde voeding te promoten op de campus, beweging te stimuleren bij studenten en hun mentaal welbevinden te bevorderen?


Neem nu deel aan de tweede editie van de Preventiepeiling in het hoger onderwijs!

Wat is de Preventiepeiling?

Een gezonde levensstijl is niet louter een individuele keuze. De keuzes van individuen worden minstens even hard beïnvloed door hun fysieke en sociale omgeving. Studenten brengen een groot deel van de dag op de hogeschool of universiteit door, dus de boodschap die deze instelling uitzendt, valt niet te onderschatten. Door in te zetten op een preventief gezondheidsbeleid kunnen hogeronderwijsinstellingen een gezonde levensstijl bevorderen bij studenten.

In de driejaarlijkse Preventiepeiling bij hogeronderwijsinstellingen onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventief gezondheidsbeleid bij Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse hogescholen en universiteiten. We bevragen hoe hun gezondheidsbeleid eruit ziet, hoe ze preventief inzetten op een aantal gezondheidsthema’s (voeding, beweging, lang stilzitten, roken, alcohol en drugs en mentaal welbevinden) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook succesvol is.

Waarom deelnemen?

Hoger onderwijs ccexpress

Omdat je heel wat tips en inspiratie ontvangt

We willen jouw hogeronderwijsinstelling ook inzicht geven in wat een preventief gezondheidsbeleid nu precies is en hoe jullie dat verder kan uitwerken. De resultaten van de bevraging kunnen perfect dienen als leidraad om het preventief gezondheidsbeleid van je instelling verder uit te bouwen. Bovendien ontvang je kort na afloop een digitale inspiratiegids vol praktische tips en informatie over materialen, vormingen, …


Omdat alle hogeronderwijsinstellingen er beter van worden

De Preventiepeiling monitort de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling “De Vlaming leeft gezonder in 2025”. De resultaten van de bevraging vormen een basisinstrument voor de overheid om het preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen verder uit te werken en de nodige acties te ondernemen. Hoe meer hogeronderwijsinstellingen deelnemen, hoe beter we de huidige situatie in kaart kunnen brengen. En hoe beter er gerichte beleidsbeslissingen genomen kunnen worden.

De resultaten van de Preventiepeiling worden ook gebruikt door de preventiesector bij het uitwerken van actieplannen en ontwikkelen van methodieken waarmee hogeronderwijsinstellingen aan hun preventief gezondheidsbeleid kunnen werken. Deelnemen komt dus alle hogeronderwijsinstellingen én studenten in Vlaanderen ten goede.


Hoe en wanneer deelnemen?

  • De bevraging staat open van september tot en met november 2022.
  • Je hoeft de vragenlijst niet in één keer in te vullen: je kan op elk moment pauzeren en op een later moment hervatten.
  • Je gegevens worden anoniem verwerkt.
  • We maakten een handig overzicht van wie de vragenlijst best invult, welke materialen je nodig kan hebben en welke collega’s of diensten binnen je instelling je misschien zal moeten raadplegen.
  • We bundelden heel wat andere vragen op onze FAQ-pagina.

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van de voorbije editie (2019-2020)? We maakten een e-brochure met alle resultaten, een beknopte samenvatting en infographics. In het voorjaar van 2023 vind je hier ook de resultaten van de nieuwe editie in terug.

Ontvang je deze resultaten graag in je mailbox? Laat dan via de link hieronder je gegevens achter.

Aan de slag

Wil je meteen aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid in je hogeschool of universiteit? Dat horen we graag! Op onze Gezonde School-pagina vind je heel wat materialen en informatie. Of neem deel aan onze bevraging en ontvang een digital gids vol tips en inspiratie.

Nog vragen?