Neem nu deel aan de Preventiepeiling

Wat is de Preventiepeiling?

In de driejaarlijkse Preventiepeiling bij hogeronderwijsinstellingen onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij de Vlaamse hogescholen en universiteiten. We bevragen hoe ze inzetten op de gezondheidsthema’s voeding, beweging, lang stilzitten, mentaal welbevinden, roken, alcohol en illegale drugs (deel 1: thematisch deel) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook succesvol is (deel 2: algemeen deel).

Enkele voorbeeldvragen: Hoe zetten hogescholen of universiteiten zich in voor de gezondheid van de studenten? Welke initiatieven nemen ze bijvoorbeeld om gezonde voeding te promoten op de campus, beweging te stimuleren bij studenten en hun mentaal welbevinden te bevorderen? Betrekken ze studenten en personeel bij bepalen van acties? En evalueren ze hun preventief gezondheidsbeleid op tijd en stond?

Preventiepeiling - deel 1: thematisch preventief gezondheidsbeleid

In het eerste deel van de Preventiepeiling bevragen we hoe hogeronderwijsinstellingen inzetten op de thema's voeding, beweging, lang stilzitten, mentaal welbevinden, roken, alcohol en illegale drugs.
Je kan de resultaten van het eerste luik nu raadplegen via onderstaande link.

Preventiepeiling - deel 2: algemeen preventief gezondheidsbeleid

In het tweede deel van de Preventiepeiling onderzoeken we hoe hogescholen en universiteiten ervoor zorgen dat hun preventieve gezondheidsbeleid succesvol is.
De resultaten van het tweede luik zullen in de lente van 2024 beschikbaar zijn via deze website.

Inspiratiegids voor een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid

Wil je als hogeschool of universiteit aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid? We ontwikkelden een inspiratiegids met daarin voor elk gezondheidsthema dat in de Preventiepeiling bevraagd wordt, een bundeling van tips en informatie over preventiemethodieken, ondersteuningsmaterialen en vormingen.

Foto Aafke

"Door in te zetten op een preventief gezondheidsbeleid kunnen hogeronderwijsinstellingen een gezonde levensstijl bevorderen bij studenten. Een gezonde levensstijl is immers niet louter een individuele keuze. De keuzes van individuen worden ook beïnvloed door hun omgeving. Studenten brengen een groot deel van de dag op de campus door, dus de invloed van de instelling valt niet te onderschatten."

Aafke Buyl (projectmedewerker Preventiepeiling)

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw voert de bevraging uit in opdracht van het Departement Zorg en dit in samenwerking met het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond), het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) en de Vlaamse Logo’s.

Preventiepeiling 2022-23 Banner partners

Contact

Heb je vragen? Op zoek naar specifieke resultaten? Of interesse in een samenwerking? Contacteer ons via preventiepeiling@gezondleven.be.