Wat is de Preventiepeiling?

In de driejaarlijkse Preventiepeiling bij lokale dienstencentra onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij de Vlaamse lokale dienstencentra. We bevragen hoe ze inzetten op de gezondheidsthema’s voeding, mondgezondheid, mentaal welbevinden, beweging, lang stilzitten, valpreventie, roken en alcohol (deel 1: thematisch deel) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook succesvol is (deel 2: algemeen deel).

Enkele voorbeeldvragen: Hoe zetten lokale dienstencentra zich in voor de gezondheid van de bezoekers? Welke initiatieven nemen ze bijvoorbeeld om gezonde voeding te promoten, beweging te stimuleren en het mentaal welbevinden te bevorderen? Betrekken ze bezoekers en personeel bij bepalen van acties? En evalueren ze hun preventief gezondheidsbeleid op tijd en stond?

Preventiepeiling - deel 1: thematisch preventief gezondheidsbeleid

In het eerste deel van de Preventiepeiling bevragen we hoe lokale dienstencentra inzetten op de thema's voeding, mondgezondheid, mentaal welbevinden, beweging, lang stilzitten, valpreventie, roken en alcohol.

Je kan de resultaten van het eerste luik nu raadplegen via onderstaande link.

Preventiepeiling - deel 2: algemeen preventief gezondheidsbeleid

In het tweede deel van de Preventiepeiling onderzoeken we hoe lokale dienstencentra ervoor zorgen dat hun preventieve gezondheidsbeleid succesvol is.

De resultaten van het tweede luik zullen in de tweede helft van 2024 beschikbaar zijn via deze website.

Preventiepeiling 2022-23 cover inspiratiegids lokale dienstencentra

Inspiratiegids voor een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid

Wil je als lokaal dienstencentrum aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid? We ontwikkelden een inspiratiegids met daarin voor elk gezondheidsthema dat in de Preventiepeiling bevraagd wordt, een bundeling van tips en informatie over preventiemethodieken, ondersteuningsmaterialen en vormingen.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw voert de bevraging uit in opdracht van het Departement Zorg en dit in samenwerking met het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond), het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) en de Vlaamse Logo’s.

Banner Logos Pos Azg Logos

Contact

Heb je vragen? Op zoek naar specifieke resultaten? Of interesse in een samenwerking? Contacteer ons via preventiepeiling@gezondleven.be.