Neem nu deel aan de Preventiepeiling bij lokale dienstencentra

Wat is de Preventiepeiling?

In de driejaarlijkse Preventiepeiling bij lokale dienstencentra onderzoeken we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid bij de Vlaamse lokale dienstencentra. We bevragen hoe ze inzetten op de gezondheidsthema’s voeding, mondgezondheid, mentaal welbevinden, beweging, lang stilzitten, valpreventie, roken en alcohol (deel 1: thematisch deel) en hoe ze er voor zorgen dat hun beleid ook succesvol is (deel 2: algemeen deel).

Enkele voorbeeldvragen: Hoe zetten lokale dienstencentra zich in voor de gezondheid van de bezoekers? Welke initiatieven nemen ze bijvoorbeeld om gezonde voeding te promoten, beweging te stimuleren en het mentaal welbevinden te bevorderen? Betrekken ze bezoekers en personeel bij bepalen van acties? En evalueren ze hun preventief gezondheidsbeleid op tijd en stond?

Preventiepeiling - deel 1: thematisch preventief gezondheidsbeleid

In het eerste deel van de Preventiepeiling bevragen we hoe lokale dienstencentra inzetten op de thema's voeding, mondgezondheid, mentaal welbevinden, beweging, lang stilzitten, valpreventie, roken en alcohol.

De resultaten zijn binnenkort beschikbaar.

Preventiepeiling - deel 2: algemeen preventief gezondheidsbeleid

In het tweede deel van de Preventiepeiling onderzoeken we hoe lokale dienstencentra ervoor zorgen dat hun preventieve gezondheidsbeleid succesvol is.

Je kan nu deelnemen aan dit tweede luik. Nam je niet deel aan deel 1? Geen probleem, ook dan kan je deelnemen aan dit tweede luik!

Waarom deelnemen?

Preventiepeiling lokale dienstencentra 5 klein

Omdat je handvaten en inspiratie ontvangt om aan de slag te gaan

We willen jouw lokaal dienstencentrum ook inzicht geven in wat een preventief gezondheidsbeleid binnen een lokaal dienstencentrum nu precies is en hoe je dat verder kan uitwerken. De resultaten van de bevraging kunnen perfect dienen als leidraad om het preventieve gezondheidsbeleid van je lokaal dienstencentrum verder uit te bouwen. Nadat je de bevraging hebt ingevuld, ontvang je van ons een digitale inspiratiegids vol nuttige checklists en links naar ondersteuningsmaterialen, methodieken en vormingen.

Omdat alle lokale dienstencentra er beter van worden

De Preventiepeiling monitort de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling “De Vlaming leeft gezonder in 2025”. De resultaten van de bevraging vormen een basisinstrument voor de overheid om het preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen verder uit te werken en de nodige acties te ondernemen. Hoe meer lokale dienstencentra deelnemen, hoe beter we de huidige situatie in kaart kunnen brengen. En hoe beter er gerichte beleidsbeslissingen genomen kunnen worden.

De resultaten van de Preventiepeiling worden ook gebruikt door de preventiesector bij het uitwerken van actieplannen en ontwikkelen van methodieken waarmee lokale dienstencentra aan hun preventief gezondheidsbeleid kunnen werken. Deelnemen komt dus alle lokale dienstencentra én hun bezoekers in Vlaanderen ten goede.

Hoe deelnemen?

  • Je hoeft de vragenlijst niet in één keer in te vullen: je kan op elk moment pauzeren en op een later moment hervatten.
  • Je gegevens worden anoniem verwerkt.
  • We bundelden heel wat vragen op onze FAQ-pagina.

  Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw voert de bevraging uit in opdracht van het Departement Zorg en dit in samenwerking met het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond), het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) en de Vlaamse Logo’s.

  Banner Logos Pos Azg Logos

  Contact

  Heb je vragen? Op zoek naar specifieke resultaten? Of interesse in een samenwerking? Contacteer ons via preventiepeiling@gezondleven.be.