Hoe zet jouw lokaal dienstencentrum zich in voor de gezondheid van de bezoekers? Welke initiatieven neem je bijvoorbeeld om gezonde voeding te promoten, beweging te stimuleren bij de bezoekers en het mentaal welbevinden te bevorderen?

Neem nu deel aan de Preventiepeiling bij lokale dienstencentra

Wat is de Preventiepeiling?

Gezonde, gelukkige buurtbewoners: als lokaal dienstencentrum kan je daartoe bijdragen door een preventief gezondheidsbeleid uit te rollen. Verschillende Vlaamse en Brusselse lokale dienstencentra doen dat ook. Hoe doen ze dat precies, wat loopt er al goed en wat zijn de werkpunten? Dat onderzoeken we in de driejaarlijkse Preventiepeiling bij lokale dienstencentra. Met deze vragenlijststudie monitoren we hoe het in de praktijk gesteld is met het preventieve gezondheidsbeleid van Vlaamse en Brusselse lokale dienstencentra. We bevragen hoe hun preventieve gezondheidsbeleid eruit ziet, hoe ze inzetten op de verschillende gezondheidsthema’s (gezonde voeding, beweging, lang stilzitten, alcohol, valpreventie, mondgezondheid of mentaal welbevinden) en hoe ze ervoor zorgen dat hun beleid ook in de praktijk succesvol is.

Waarom deelnemen?

Preventiepeiling lokale dienstencentra 26 klein

Omdat je handvaten en inspiratie ontvangt om aan de slag te gaan

We willen jouw lokaal dienstencentrum ook inzicht geven in wat een preventief gezondheidsbeleid nu precies is en hoe jullie dat verder kunnen uitwerken. De resultaten van de bevraging kunnen perfect dienen als leidraad om het preventieve gezondheidsbeleid van je lokaal dienstencentrum verder uit te bouwen. Bovendien ontvang je kort na afloop een digitale inspiratiegids vol nuttige checklist en links naar ondersteuningsmaterialen, methodieken en vormingen.


Preventiepeiling lokale dienstencentra 23 klein

Omdat alle lokale dienstencentra er beter van worden

De Preventiepeiling monitort de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling “De Vlaming leeft gezonder in 2025”. De resultaten van de bevraging vormen een basisinstrument voor de overheid om het preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen verder uit te werken en de nodige acties te ondernemen. Hoe meer lokale dienstencentra deelnemen, hoe beter we de huidige situatie in kaart kunnen brengen. En hoe beter er gerichte beleidsbeslissingen genomen kunnen worden.

De resultaten van de Preventiepeiling worden ook gebruikt door de preventiesector bij het uitwerken van actieplannen en ontwikkelen van methodieken waarmee lokale dienstencentra aan hun preventief gezondheidsbeleid kunnen werken. Deelnemen komt dus alle lokale dienstencentra én hun bezoekers in Vlaanderen ten goede.

Hoe en wanneer deelnemen?

  • De bevraging staat open van 8 november 2022 tot en met 28 februari 2023.
  • Je hoeft de vragenlijst niet in één keer in te vullen: je kan op elk moment pauzeren en op een later moment hervatten.
  • Je gegevens worden anoniem verwerkt
  • We maakten een handig overzicht van wie de vragenlijst best invult, welke materialen je nodig kan hebben en welke collega’s of diensten binnen je lokaal dienstencentrum je misschien zal moeten raadplegen.
  • We bundelden heel wat andere vragen op onze FAQ-pagina.


Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van de voorbije editie (2019-2020)? We maakten een e-brochure met alle resultaten, een beknopte samenvatting en infographics.

In het voorjaar van 2023 vind je hier ook de resultaten van de nieuwe editie in terug.

Ontvang je deze resultaten graag in je mailbox? Laat dan via de link hieronder je gegevens achter.

Aan de slag

Wil je meteen aan de slag met het preventief gezondheidsbeleid in je lokaal dienstencentra? Dat horen we graag! Op onze website vind je heel wat materialen en informatie afgestemd op lokale dienstencentra. Of neem deel aan onze bevraging en ontvang een digitale gids vol tips en inspiratie.

Nog vragen?