De Taskforce ‘Rookvrije Start’
De Taskforce is de drijvende kracht achter ‘Rookvrije Start’. De Taskforce motiveert, verbindt en ondersteunt professionals uit de zorg- en welzijnssector.
Wie zijn ze?
- Vlaams Instituut Gezond Leven
- Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT)
- Kom op tegen Kanker (KOTK)
- Stichting tegen kanker
- Domus Medica
- Expertisecentra Kraamzorg
- Huizen van het Kind/EXPOO
- Opgroeien (Kind en Gezin)
- Vlaams Apothekers Netwerk
- Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
- Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde
- Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
- Wiegwijs vzw (Christelijke Mutualiteit)
- Liberale Mutualiteit
- Vlaams & Neutraal Ziekenfonds
- Onafhankelijke Ziekenfondsen
- Solidaris
- Vivel
Onze visie
Elk kind in Vlaanderen wordt rookvrij geboren en groeit rookvrij op omdat alle (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven.
Onze missie
De Taskforce ‘Rookvrije Start’ ambieert dat zoveel mogelijk (aanstaande) ouders in Vlaanderen stoppen met roken en rookvrij blijven. Hiervoor zet ze in op drie pijlers.
- De Taskforce stelt Vlaamse zorgprofessionals in staat om (aanstaande) ouders aan te moedigen tot rookstop en rookvrij blijven en hen door te verwijzen naar gespecialiseerde rookstophulp. Door inhoudelijke en praktische ondersteuning (vorming, informatie- en communicatiematerialen) faciliteert de Taskforce de ontwikkeling van kennis, vaardigheden en attitudes van de professionals.
- De Taskforce stimuleert interdisciplinaire samenwerking tussen professionals bij het ondersteunen van (aanstaande) ouders om te stoppen met roken en rookvrij te blijven, zowel op Vlaams als lokaal niveau.
- De Taskforce zet in op signalering naar en beïnvloeding van het Vlaamse beleid m.b.t. stoppen met roken en rookvrij blijven van (aanstaande) ouders.
Onze gedeelde boodschap
Als zorgprofessional krijg je misschien zwangere vrouwen en kersverse ouders over de vloer die roken. Of koppels met een kinderwens die maar niet van de sigaret af geraken. Wat vertel je hen? Hoe duid je op het belang van een rookstop? Met een duidelijke, gedeelde boodschap. En tips vind je hier.
Of de zwangere of pas bevallen vrouw en haar partner nu bij de gynaecoloog of huisarts langsgaan: het is belangrijk dat ze overal dezelfde boodschap over rookstop krijgen. De volgende 3 zaken zijn daarbij belangrijk:
- Adviseer beide partners zowel voor, tijdens als na de zwangerschap om volledig te stoppen met roken.
- Roken de partners allebei? Stimuleer ze om samen te stoppen.
- Minderen met roken, buiten roken of uit de buurt van anderen is nooit een alternatief voor een volledige rookstop. Want het houdt nog altijd gezondheidsrisico’s in voor de roker zelf, de partner en het (ongeboren) kind.
Wil je weten welk rookstopadvies je kan geven op elk moment rond de zwangerschap? Bekijk dan de pdf met het rookstopadvies voor mannen en vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap.