Rookvrije Start

Elk kind verdient een rookvrije start. Roken voor, tijdens en na de zwangerschap houdt risico’s in. Maar stoppen met roken is niet altijd gemakkelijk. Help (aanstaande) ouders de eerste stap zetten.

Praat over roken!

Uit onderzoek blijkt dat aanstaande ouders een stopadvies van zorgprofessionals serieus nemen.

Gespreksmethodiek

Hoe ga je het gesprek over rookstop aan?

Ga aan de slag met de principes van motiverende gespreksvoering.

Materialen

Materialen

Hulp nodig bij de doorverwijzing naar rookstophulp? We helpen je op weg.

E learning

E-learning

Wil je motiverende gesprekstechnieken aanleren? Of meer te weten komen over de risico’s van roken vóór, tijdens en na de zwangerschap? Hier leer je er alles over.

Wat is een rookbeleid in de zorg

Rookbeleid in de zorg

Maak jouw zorginstelling of praktijk rookvrij. Zo geef je het goede voorbeeld en beperk je de verleiding om te roken voor pas gestopte ouders. Kom hier te weten welke stappen je moet doorlopen.

In de kijker

Wat als een zwangere vrouw een e-sigaret wil gebruiken? Wat adviseer je hen? Op deze vraag geeft het ‘praktijkadvies over e-sigaretgebruik tijdens de zwangerschap’ je een antwoord.

Veelgestelde vragen

Is minderen net zo goed als stoppen met roken?
Is de stress die het stoppen met zich meebrengt niet schadelijker dan roken tijdens de zwangerschap?
Wat als de partner blijft roken?

Rookvrije start: tal van voordelen voor moeder én kind

Stoppen met roken is altijd een goed idee. Een rookstop heeft een positieve impact op de vruchtbaarheid, verbetert de gezondheid van het kind en zorgt voor minder complicaties tijdens de zwangerschap. Baby’s die geboren worden in een rookvrije omgeving, krijgen de beste start.

Blijf op de hoogte

Kom als eerste te weten wanneer er nieuwe materialen zijn, krijg de nieuwste wetenschappelijke inzichten … gewoon in je mailbox

Rookvrije Start is een realisatie van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. In samenwerking met de leden van de Taskforce Rookvrije Start en met steun van de Vlaamse Overheid.

Banner logos leden Taskforce