De vertrouwensrelatie die je opbouwt met je cliënten is essentieel. Als zorgverlener hecht je veel belang aan die band. En terecht. Geef duidelijk aan dat een mislukte rookstoppoging of de keuze om niet te stoppen met roken niet gelijkstaat aan een breuk in jullie vertrouwensrelatie, integendeel.
“Ik ben er niet om jou tot een rookstop te dwingen, ik ben er om jou te helpen bij de keuze die jij wilt maken. Jij beslist zelf over jouw leven. Als een rookstoppoging niet meteen lukt of als je kiest om niet te stoppen met roken … Hier blijf je altijd welkom.”
Vóór je over stoppen met roken begint te praten, is het belangrijk om stil te staan bij hoe jij kijkt naar zwangere vrouwen die roken tijdens de zwangerschap en rookstop. Jouw houding weerspiegelt zich in het gesprek dat je met hen voert. Om je opgebouwde vertrouwensrelatie veilig te stellen, is een goede basishouding belangrijk.
Onthoud dat roken maar deels een individuele keuze en verantwoordelijkheid is. Het is een hardnekkige verslaving waar de omgeving een grote invloed op heeft. Zo spelen de sociale normen een sterke rol. In sommige sociale milieus blijft roken de norm. Het is een bijkomende reden waarom zwangere vrouwen moeilijk kunnen stoppen: hun omgeving, zeker in het geval van een rokende partner, verhindert een succesvolle stoppoging of moedigt hen aan om te blijven roken. Tot slot is de motivatie van de zwangere vrouw om te stoppen met roken niet zwart-wit. Een zwangere vrouw die rookt, zit vaak met twijfels over al dan niet stoppen (zie verder bij misverstanden rookstop tijdens de zwangerschap). Een zwangere vrouw zal niet vaak volledig overtuigd zijn om te stoppen.
Ongeacht jouw eigen bedenkingen over roken, blijft het belangrijk dat je de autonomie van de zwangere vrouw respecteert. Als zorgverlener kan je haar stimuleren en haar motivatie verhogen, maar uiteindelijk blijft rookstop een eigen keuze.