Ook bij zwangere vrouwen die niet volledig kunnen stoppen met roken, heeft het gebruik van nicotinevervangers gezondheidsvoordelen

Nicotinevervangers (NRT) kunnen absoluut veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. NRT bevat namelijk alleen zuivere nicotine en geen enkele van de schadelijke chemicaliën die in sigaretten worden gevonden. Het is dus een veel betere optie dan blijven roken.

In ons praktijkadvies adviseren we dat NRT-gebruik best gekoppeld wordt aan gedragsmatige begeleiding en moet dienen om een volledige rookstop te bereiken. Zowel roken als NRT gebruiken, kan daarom best tijdelijk. Minderen met roken wordt gezien als een tussenstap, maar niet als het einddoel. Elke gerookte sigaret blijft potentieel schadelijk. Recent onderzoek uit Engeland toont echter aan dat het gebruik van NRT door zwangere vrouwen die niet volledig kunnen stoppen met roken ook gezondheidsvoordelen biedt.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een beperkte groep zwangere vrouwen (n=24), die minstens 25 weken zwanger waren en aangaven zowel te roken als NRT te gebruiken. De onderzoekers gingen na wat de relatie was tussen hun dagelijkse inname van nicotine via NRT en rookgedrag. Ze stelden vast dat hoe meer NRT er werd gebruikt, hoe minder de vrouwen rookten. Elke toename van de dagelijkse dosis NRT met 10 mg nicotine zorgde namelijk voor een vermindering van 0,6 gerookte sigaretten per dag. Concreet: voor een zwangere vrouw die dagelijks 4-5 stuks nicotinekauwgom gebruikte, kwam dit neer op een vermindering van 40% in het dagelijks aantal gerookte sigaretten. Self-titration biedt een mogelijke verklaring voor dit fenomeen: rokers passen hun rookgedrag aan op basis van de nicotineconcentratie in hun bloed. Als die nog relatief hoog is, bijv. door nicotine-inname via NRT, dan is er minder nood om te roken of om de gerookte sigaretten dieper te inhaleren. Het is daarnaast ook mogelijk dat op de dagen waarop NRT gebruikt wordt, zwangere vrouwen gemotiveerder zijn om te stoppen, waardoor ze effectief minder of niet roken.

NRT is dus niet enkel effectief om een volledige rookstop te bereiken, maar kan ook leiden tot minder roken. Wat dan weer een aantal, maar zeker niet alle, risico’s van roken tijdens de zwangerschap kan verminderen. Bij zwangere vrouwen die niet volledig kunnen stoppen, lijkt NRT-gebruik daarom ook aangewezen. Nicotinevervangers zijn echter duur en er is vandaag ook geen algemene terugbetaling in België. Er loopt hier momenteel wel een dossier over bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen. In de komende maanden verwachten we hierover meer nieuws.

De studie verscheen in Nicotine & Tobacco Research en kan je hier vinden.