Dat roken en meeroken tijdens de zwangerschap slecht is voor de baby is niet nieuw. Maar nu blijkt dat niet alleen je kinderen, maar ook de generatie daarna hiervan de gevolgen draagt. Recent verscheen er heel wat onderzoek dat aantoont dat wanneer oma rookte tijdens haar zwangerschap, de gezondheid van haar kleinkind hieronder kan lijden. En dit ongeacht het rookgedrag van de zwangere vrouw zelf.

Een systematische review en meta-analyse vatten de huidige wetenschappelijke bevindingen hierover samen. Vooral het rookgedrag van de moeder van de zwangere vrouw blijkt negatieve gezondheidsgevolgen te hebben voor de baby. Een rokende oma aan vaders kant heeft daarentegen amper invloed.

Oma’s die rookten tijdens de zwangerschap, bezorgen hun kleinkinderen een hogere kans op astma. Er bestaat waarschijnlijk ook een link met een aantal andere risico’s, zoals op kanker en leukemie, ADHD, dysmaturiteit en bijziendheid, maar er is momenteel onvoldoende onderzoek om dit met zekerheid te kunnen stellen.

De oorzaken van deze verbanden zijn nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk zijn ze te wijten aan epigenetische veranderingen Hierbij verandert de functie van het gen zonder dat de code wijzigt. Willen we de impact van roken op ongeboren baby’s terugdringen, dan mag sensibilisering zich niet enkel beperken tot de directe gevolgen van roken tijdens de zwangerschap, maar moet er ook gewezen worden op deze intergenerationele impact.

Weet je graag meer over de gevolgen van roken? Hierbij een bundeling van interessante achtergrond informatie over het thema.