Zwangere vrouwen (18-21) roken minder door verhoging van de wettelijke aankoopleeftijd van tabak

In november 2019 werd de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabaksproducten in België opgetrokken van 16 naar 18 jaar. In datzelfde jaar koos men er in de Verenigde Staten voor om tabaksverkoop pas toe te laten vanaf 21 jaar (i.p.v. 18 jaar). Amerikaanse onderzoekers wilden nagaan of deze verhoging van de minimumleeftijd een effect had op het rookgedrag van 18 tot 21-jarige vrouwen tijdens de zwangerschap. Hun onderzoek bewijst dat dergelijke leeftijdsbeperkingen wel degelijk een effect hebben en roken bij de zwangerschap kunnen voorkomen.

De invoer van zo’n leeftijdsverhoging zou naar schatting 37,4% van de Amerikaanse vrouwen tussen de 18 en 21 jaar die tijdens de zwangerschap rookten verhinderd hebben om te beginnen met roken. Verder zou het bij deze doelgroep ook geleid hebben tot een halvering van de prevalentie tijdens het eerste en tweede trimester van de zwangerschap en een daling met 15% in het derde trimester. Tot slot blijkt dat een leeftijdsverhoging er ook voor zorgt dat vrouwen die wel blijven roken tijdens de zwangerschap in elk geval minder sigaretten roken. In een bijkomende studie tonen de onderzoekers aan dat de daling in roken ook leidt tot minder vroeggeboortes en minder baby’s met een te laag geboortegewicht.

Recent kondigde Nieuw-Zeeland als eerste land ter wereld een maatregel aan die mensen geboren na 1 januari 2009 verbiedt om ooit nog tabak te kopen. Ook in Engeland bekijkt men momenteel de stapsgewijze invoer van zo’n rookverbod. Daar is men van plan om de wettelijke leeftijd om te roken jaarlijks met een jaar te verhogen. Hierdoor zullen kinderen die dit jaar 14 worden of jonger zijn, in Nieuw-Zeeland en Engeland nooit meer legaal sigaretten kunnen kopen. Naast invloed op de algemene prevalentie zorgen dergelijke maatregelen ook voor minder rokers tijdens de zwangerschap. Ook de accijnzen hebben hierop effect. Hierover schreven we eerder al een opiniestuk.

De studie verscheen in Nicotine & Tobacco Research en kan je hier vinden.
De studie over de gezondheidsgevolgen voor baby’s lees je hier.