Snack & Chill oogst succes in Sint-Andries
Toen we het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut afdeling Spes Nostra in Sint-Andries vroegen om mee te stappen in het Snack & Chill-project, kregen we een dolenthousiaste ‘JA!’ voorgeschoteld. Vakverantwoordelijke Maaike Soete nam de touwtjes in handen en had weinig moeite om de school mee op de gezonde kar te doen springen. “Ik heb het project gewoon tijdens een vergadering met mijn collega’s op tafel gegooid en voorgesteld. We zagen onmiddellijk linken met het leerplan 2de graad Verzorging-Voeding en beslisten om dit project te laten dragen door de leerlingen van het derde jaar Verzorging-Voeding. En dat was helemaal goed.”
Leerlingen beslissen mee(r)
Hoe het winkeltje eruit zou zien, wat er verkocht zou worden, op welk moment … Daar beslisten de leerlingen grotendeels zelf over. “Via de vragenlijst van Snack & Chill ontdekten we welke gezonde snacks leerlingen graag zouden kunnen kopen op school. En we lieten ze stemmen voor de naam van het winkeltje”, aldus Maaike. Uiteindelijk doopten we het om tot ‘Toetiefroetie’, een naam die de leerlingen ook zelf hadden bedacht.
Voor én door leerlingen
Het project wil meer dan gewoon gezonde voeding voorschotelen. Het wil leerlingen écht zo veel mogelijk betrekken en inspraak geven. In de opbouw en aankleding van de plek, in de organisatie, maar ook in het bereiden van de snacks en de uiteindelijke verkoop ervan. Die betrokkenheid gaat dus van het finetunen van het winkeltje tot het snijden van appels en peren om er sappige fruitbrochettes van te maken.
De leerlingen zelf waren fan: “Het is fijn om de handen uit de mouwen te steken en het project letterlijk mee vorm te geven. Onze mening werd vanaf het begin gevraagd. We maakten zelfs muzieklijsten op om in het winkeltje af te spelen.” Ook bij de aankleding van de ruimte hadden leerlingen het voor het zeggen. Maaike: “Ze haalden meteen hun creatiefste zelve naar boven en onze gezonde winkel zag er bijgevolg fantastisch uit. We konden het project volledig opnemen in het lessenpakket van de derdejaars. De studenten Verzorging-Voeding gingen er volledig in op.”
“Ze mogen blijven plakken”
Snack & Chill wil het beste van twee werelden samenbrengen: een gezond tussendoortje in een gezellig kader. “Leerlingen vinden Toetiefroetie geweldig. Er wordt hedendaagse muziek gespeeld, het is er lekker chill. Ze mogen er letterlijk blijven plakken en daar reageren ze vrij positief op.”
Smaakt naar meer
Bijna iedereen op school is klant bij Toetiefroetie. “Zowel de leerlingen die het winkeltje uitbaatten als zij die er iets kochten, zijn laaiend enthousiast. Ze vragen naar meer.” En dat was nu net de bedoeling van het project. Alleen het water met een smaakje kon op minder bijval rekenen. Het was ook nog winter, op warme dagen proberen we het eens opnieuw. Maar de leerlingen hadden een puik plan b: “Met restjes of overrijp fruit maakten we ter afwisseling een lekker smoothie. Die scoorde wel goed.”
Trekker Maaike kijkt al uit naar een vervolg voor Snack & Chill. “We vinden dit een heel mooi project en we zouden het heel graag in de toekomst aanhouden.” De leerlingen bevestigen dit, maar willen er toch één iets aan veranderen: “We zouden het liever twee keer per week organiseren dan maar één keer zoals het nu was.” Eéntje is gééntje, ook in Sint-Andries!
Makkelijke wegwijzers
Om scholen te helpen bij het opzetten van het project, ontwikkelde Gezond Leven specifieke materialen. Waaronder een draaiboek en stappenplan. “We vonden de materialen superduidelijk en handig. Je kan het project zelfstandig opzetten met de beschikbare informatie.”
De vragenlijst van Snack & Chill bleek niet alleen interessant voor het project. “We vinden het een heel waardevol document. Het is een meerwaarde voor het gezondheidsbeleid van onze school. Dankzij de vragenlijst weten we wat de behoeftes en noden zijn van onze leerlingen. Heel handig.”