Marleen: “Ook tijdens vergaderingen wisselwerk ik”

In 2018 introduceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven ‘wisselwerken’. Dat is elk half uur even rechtstaan van je stoel. Met deze campagne wil Gezond Leven onze mentaliteit wijzigen en van wisselwerken het nieuwe normaal maken, waarbij het algemeen aanvaard is dat werknemers elk halfuur even rechtstaan van hun stoel. Gezond Leven nodigt dan ook iedereen met een zittende job uit om actie te ondernemen en te wisselwerken.

Marleen Craeghs, deskundige personeel bij Stad Peer, onderstreept het belang van sensibilisering. Ze is zelf ook begonnen met wisselwerken na een campagne op kantoor.

Een plezante sfeer

Marleen: “Onze teamverantwoordelijke zorg en gezondheid had posters en stickers opgehangen waarmee we werden aangemoedigd om rechtstaand te telefoneren. Dat was eigenlijk heel plezant, maar na de campagne verdween de motivatie om dit te blijven doen. Iedereen beseft nochtans dat een zittend beroep niet gezond is, zelf ondervond ik dit bijvoorbeeld door nekproblemen. Het werd duidelijk dat je mensen bewust moet aansporen om geregeld recht te staan of even rond te wandelen, want uit jezelf is het heel moeilijk. Gelukkig kregen we in 2019 verstelbare bureau’s, waardoor rechtstaan weer meer ‘genormaliseerd’ werd. Ik heb zelfs een elektrische gekregen.“

Als onderneming kan je tal van mooie initiatieven organiseren om medewerkers aan te zetten tot wisselwerken. Je kan de omgeving van je onderneming zo inrichten dat elk halfuur even rechtstaan evident wordt. Via wisselwerken kan je gratis en vrijblijvend een zit-sta bureau testen in jouw onderneming, een hele maand lang. Overtuigd na het testen? Dan krijg je een fikse korting bij aankoop.

Ga op zoek naar een draagvlak

Marleen: “Onze preventieadviseur plaatst nu tips op Intranet die we tijdens het thuiswerk kunnen toepassen. Het lijkt misschien grappig, maar zo kan je bijvoorbeeld je strijkplank naast je bureau zetten als vervanging van een zit-stabureau. Ik probeer ook om geregeld naar beneden te gaan om iets te halen van drinken of een stuk fruit. Als je een kan water naast je zet, kan je de hele voormiddag blijven zitten natuurlijk.” Volgens Marleen is de eerste stap het creëren van een draagvlak onder de collega’s. “De mensen moeten het zelf durven. Onlangs was ik in gesprek met iemand die elke dag aan haar bureau luncht, omdat dat de gewoonte is in het bedrijf. Wanneer ik haar wees op het belang van pauze nemen en even weg zijn van je bureau, dan vertelde ze me dat ze het moeilijk vindt om als enige recht te staan of iets anders te doen.” Soms is er dus een drempel omdat collega’s of werkgevers nog niet vertrouwd zijn met wisselwerken. Visuele triggers kunnen stimuleren om daar actie in te nemen. Feit is ook dat herhaling werkt. “Aan onze personeelsingang hangt nog steeds een grote affiche. Daarmee worden we eraan herinnerd dat het niet om een tijdelijke campagne gaat. Tijdens deze videocall heb ik bewust rechtgestaan, en ik ben zeker dat ik mijn collega’s kan overtuigen om dit ook te doen. Zo trekken we stap voor stap meer mensen over de streep om te wisselwerken, al is het maar een paar keer per week.”

De tip van Marleen

“Tijdens een normale werkdag probeer ik zowel in de voormiddag als in de namiddag te wisselwerken. Voor mij werkt het om dit te koppelen aan taken die ik gemakkelijk rechtstaand kan doen, want ik ben vaak bezig met praktische handelingen zoals brieven in enveloppen stoppen. Je moet wel goed weten hoe hoog je je bureau moet zetten. Ook tijdens vergaderingen doe ik aan wisselwerken. Zo zal ik bij een teamoverleg van twee uur tussendoor altijd even rechtstaan.”

— Meer weten? Ga naar www.wisselwerken.be voor tips, filmpjes en campagnemateriaal. Gewisselwerkt in jouw onderneming? Post beeldmateriaal via #wisselwerken op social media en inspireer zo andere ondernemingen!