Wat hebben medewerkers met specifieke voedingsbehoeften, overgewicht of medische problemen nodig om optimaal te kunnen functioneren? Zijn er medewerkers of diensten binnen de onderneming die ondersteuning kunnen bieden? Hoe kan je commerciële aanbieders of externe preventiediensten betrekken? Allemaal vragen die te maken hebben met zorg en begeleiding.

Inspelen op noden

Intensieve trajecten gericht op (vroeg)detectie, (vroeg)interventie en gerichte doorverwijzing kunnen medewerkers met specifieke noden stimuleren en ondersteunen om op een gepaste manier gezonder te eten. 

Dat kan tijdens een medisch consult met de bedrijfsarts of bedrijfsverpleegkundige gebeuren. Een bedrijfsarts kan medewerkers met bijzondere noden doorverwijzen, en een motiverend gesprek met hen voeren om hen te stimuleren om hun voedingsgewoonten te verbeteren.

Persoonlijke begeleidingstrajecten zijn trajecten waarin een professional (zoals een opgeleide diëtist) die training gekregen heeft in motiverende gespreksvoering, informatie en tips geeft over gezondheid en voeding op de werkvloer. 

Medewerkers krijgen binnen een begeleidingstraject informatie over:
  • de voordelen van gezond eten
  • de aanpak om stap per stap gezonder te eten
  • de planning van persoonlijke doelen
  • de bepaling van persoonlijke actiepunten
  • de omgang met drempels en moeilijke momenten

Aangepaste maaltijden 

Sommige medewerkers kunnen bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten (noten, melkproducten, bepaalde soorten fruit, vis en schaaldieren, tarwe, soja, eieren …) niet goed verdragen wegens een voedselallergie of -intolerantie. Het is belangrijk om voor hen een aangepast aanbod te voorzien. Iedereen die in de onderneming mee instaat voor de bereiding en bediening van voeding moet op de hoogte zijn van allergenen die mogelijk aanwezig kunnen zijn in de aangeboden maaltijd. Probeer als onderneming ook rekening te houden met specifieke behoeften en biedt vegetarische maaltijden aan of maaltijden die aangepast zijn aan specifieke voorschriften of overtuigingen (bv. halal).