Een workshop over gezonde voeding? Een wekelijkse fruitmand voor medewerkers? Een eenmalige kookworkshop? Dat zijn allemaal mooie initiatieven! Maar de sleutel tot een gezond en samenhangend voedingsbeleid is een mix van acties.

De gezondheidsmatrix voor een samenhangend voedingsbeleid 

Een sterk voedingsbeleid bestaat uit laagdrempelige acties volgens vier verschillende strategieën: educatie, omgevingsinterventies, afspraken en regels, en zorg en begeleiding. Die pas je toe op vier verschillende niveaus van je onderneming: de medewerkers, de afdeling/het team, de onderneming en de omgeving. Met die evenwichtige mix versterk je de impact van elke afzonderlijke actie en ben je er zeker van dat je een brede groep van medewerkers bereikt. 

Een voorbeeld:

Als je een toename van de fruitconsumptie op het werk wil realiseren, moet je:

  • (gratis) fruitmanden beschikbaar maken voor alle medewerkers. Concreet betekent dat dat fruitmanden beschikbaar zijn op verschillende locaties en tijdstippen, zodat ook shiftwerkers ervan kunnen genieten (=omgeving);
  • affiches met een ludieke slogan boven de fruitmanden hangen om het fruit eten te promoten. Communiceer ook naar iedereen dat er (gratis) fruitmanden zijn (=educatie);
  • bedrijfsrichtlijnen opstellen die fruitconsumptie promoten. Denk daarbij aan afspraken en procedures voor de aankoop, de bewaring en de afvalverwerking van het fruit en de bijhorende taakverdeling (= afspraken en regels).

Vul de geplande acties in één van de vakjes van de gezondheidsmatrix in. Zo krijg je een goed overzicht van je acties en ontdek je welke soort acties je misschien nog mist.

Gezondheidsmatrix Gezond Werken

Laat je inspireren door een ingevulde matrix, maar vul altijd je eigen matrix in op maat van je onderneming.