Soep om van te smullen

Ben jij ook op zoek naar manieren om meer groenten te eten? Combineer ze dan eens in een lekkere kop groentesoep als tussendoortje, bij de broodmaaltijd en/of bij de warme maaltijd. Groentesoep is een goede bron van groenten en vocht. Ideaal om overschotten in te verwerken of om eens een nieuwe groente uit te proberen.

Wat zit er in een lekkere groentesoep?

Aan de hand van volgende tips maak je een lekkere en gezonde groentesoep:

  • Neem minstens 400 gram groenten (vers en/of diepvries) per liter water. Je kan alle soorten groenten gebruiken. Kies voor seizoensgebonden groenten met behulp van de seizoenskalender. Haal inspiratie voor smakelijke combo’s uit de groentecombinaties per seizoen.
  • Graag een dikke soep? Soep binden kan met aardappelen of indikkende groenten, zoals knolselder, pompoen, pastinaak en courgette.
  • Beperk je tot 1 groentebouillonblokje per liter water.
  • Om de soep smaakvoller te maken, kan je de soepgroenten stomen in een bodempje water of stoven in 1 à 2 el plantaardige olie per liter soep. Zet het deksel op de pot. De groenten garen sneller en er gaat minder vocht en zo ook minder smaak verloren.
  • Voeg naar wens verse, diepvries en/of gedroogde kruiden (bv. oregano, rozemarijn, tijm, …) en specerijen (bv. kruidnagel, peper, nootmuskaat) toe. Zo geef je de soep een lekkere geur en mooie kleur. Zout en zoutrijke kant-en-klare kruidenmixen moet je niet toevoegen: er zit al voldoende zout in het bouillonblokje. Ontdek welke kruiden en specerijen je al toevoegt tijdens het stoven van de groenten en welke je beter pas op het einde van je bereiding gebruikt: Hoe geef ik mijn eten smaak met kruiden en specerijen? | Voedingscentrum.

Aan de slag met gezonde soep?

Deel je enthousiasme en maak je ouderen en medewerkers warm voor lekkere soepen boordevol groenten!

  • Hang de soepfiche op.
  • Plaats infobordjes over groenten van het seizoen op de tafels.
  • Voorzie korte boodschappen over seizoensgroenten op tafeldisplays en placemats. Gebruik je liever zo weinig mogelijk papier? Kies dan voor digitale communicatie.
  • Houd een proefsessie: laat een nieuw recept proeven en beoordelen door de ouderen en vergroot zo het enthousiasme en betrokkenheid.
  • Organiseer een kookworkshop waar je samen een klassieke soep in een gezonder jasje steekt. Of gebruik de recepten van Zeker Gezond.

Nog enkele serveertips:

  • Kleine eter? Eet dan best je soep los van de warme maaltijd. Soep vlak voor het hoofdgerecht kan er immers voor zorgen dat je minder eet. Soep kan ook perfect als tussendoortje of bij de tweede broodmaaltijd.
  • Soep kan ook perfect als tussendoortje of bij de tweede broodmaaltijd.
  • Laag lichaamsgewicht en/of (risico op) ondervoeding? Verrijk (energie- en voedingsstofrijker maken) dan de soep met room, eiwitpoeder, vloeibare vetstof en toevoegingen zoals vermicelli of peulvruchten.

Nood aan inspiratie?

Ga aan de slag met onderstaand recepten en kijk eens op Zeker Gezond voor nog meer recepten en ideeën.

Download de materialen