Gezond leven is belangrijk voor jong en oud. We willen immers allemaal graag gezond ouder worden. Als lokaal dienstencentrum kan je hierbij helpen door een voedingsbeleid uit te werken. Van een gezond aanbod en preventie van ondervoeding tot informatie en tijdig doorverwijzen. Ontdek het hier.

Gezonde voeding voor ouderen

Goed eten is noodzakelijk op alle leeftijden, maar als 60-plusser is het dat nog een tikje meer. Want ouder worden gaat gepaard met lichamelijke veranderingen die je eetgedrag beïnvloeden en ook je behoefte aan energie en bepaalde voedingsstoffen.

Ontdek hieronder wat en hoeveel een 60-plusser best eet, enkele tips bij lichamelijke en geestelijke veranderingen en tips bij ondervoeding.

Ga aan de slag rond het thema gezonde voeding. Verrijk je kennis, plaats educatie -en nudgingmaterialen als gespreksstarters en informeer je oudere bezoekers. Kijk hieronder voor materialen en waarvoor je ze kan gebruiken.

Wat?GebruikstipWaarom?
Affiche van de voedingsdriehoekHang de affiche van de voedingsdriehoek op waar je oudere bezoekers deze makkelijk kunnen zien bv de eetzaal van je dienstencentrum.Deze affiche toont in één oogopslag wat gezonde én milieuverantwoorde voeding is.
Folder van de voedingsdriehoekOverloop de tips met de oudere. Geef een samenvatting van gezonde voeding en de tips van de voedingsdriehoek mee met deze handige folder.Geef de folder mee zodat de bezoeker deze op eigen tempo kan lezen.
PlacematGebruik de placemats voor het dekken van de tafels. Zo geef je je bezoekers een leuke educatieve bezigheid.Deze ludieke spelletjes zijn leuke gesprekstarters en zetten mensen aan het denken over gezonde voeding.
Folder preventie ondervoeding bij ouderenOverloop kort de folder en geef de link mee zodat je bezoekers op hun eigen tempo de folder kunnen lezen.Geef de link naar de folder over gezonde voeding voor ouderen en preventie van ondervoeding mee. Of geef een geprinte versie mee.
e-learning Preventie ondervoeding bij ouderenDoorloop de e-learning met alle medewerkers en vrijwilligers die betrokken zijn bij de maaltijden.Verruim je kennis over gezonde voeding en (preventie van) ondervoeding bij ouderen.
Infographic ‘Hoe ziet een gezonde maaltijd voor ouderen eruit?’Hang de infographic uit in de eetzaal, geef deze mee aan ouderen en/of gebruik deze als basis voor het opstellen van je menu’s.De infographic bevat tips voor ontbijt, broodmaaltijd , warme maaltijd en tussendoortjes specifiek voor ouderen.
Sessie ‘gezond ouder worden, goed eten’Organiseer een sessie ‘Gezond ouder worden, goed eten’ in samenwerking met het Logo in je buurt.Deze interactieve sessie brengt je oudere bezoekers de nodige kennis en vaardigheden bij om gezonde en bewuste keuzes te maken wat eten en drinken betreft.

Gezond aanbod

Wil je inzetten op gezondere desserten, heerlijk gezonde groentesoep en/of meer plantaardige menu’s? Geef je aanbod een make-over met onderstaande menu’s, informatie en materialen.

Wil je inspiratie voor een gezonde weekmenu voor oudere? Ga aan de slag met de tips bij de recepten van Zeker Gezond, geselecteerd voor oudere. 8 weekmenu’s voor oudere

Gezonde voeding en preventie van ondervoeding in jouw dienstencentrum?

Ook al neemt de energiebehoefte bij de meeste mensen af bij het ouder worden, wordt het vaak moeilijker om voldoende te eten en te drinken om aan de energiebehoefte te voldoen. Hoe hoger de leeftijd, hoe meer risico een oudere loopt op ondervoeding. Ondervoeding bij ouderen tijdig opsporen en behandelen zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen functioneren en voorkomt zo ondervoeding en de bijhorende gezondheidskosten.

In België is 12% van de 70-plussers ondervoed en loopt 45% een risico op ondervoeding. Het draaiboek gezonde voeding voor ouderen wil de gezondheid van jouw bezoekers bevorderen. Goed gevoede ouderen hebben minder risico op de fysieke en psychologische gevolgen van ondervoeding die kunnen leiden tot een sneller verlies van autonomie en mobiliteit.

Ben je verbonden aan een Vlaams lokaal dienstencentrum (LDC) of werk je er? En ligt preventie van ondervoeding je na aan het hart? Neem dan rustig het draaiboek gezonde voeding voor ouderen door. Het biedt ondersteuning om een nieuw, gepast preventief voedingsbeleid in het lokale dienstencentrum te ontwikkelen en te integreren. Of om het bestaande voedingsbeleid te verbeteren.

Het draaiboek bevat een 7-stappenplan dat je helpt om een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid uit te werken en zoomt in op drie thema’s: maaltijden, maaltijdomkadering en zorgtoeleiding. Het beleid en de acties richten zich op de bezoekers van het dienstencentrum, om ondervoeding te voorkomen en goed gevoede ouderen hun goede voedingsstatus te laten behouden.

Ben jij ondervoeding mee een stapje voor?

Ga aan de slag rond het thema ondervoeding met het draaiboek en bijbehorende materialen. Volg het stappenplan in het draaiboek, verrijk je kennis met onze e-learning en informeer je oudere bezoekers met de brochure. Kijk hieronder voor materialen en waarvoor je ze kan gebruiken.

Wat?GebruikstipWaarom?
Draaiboek gezonde voeding in het LDCAls dienstencentrum kan je zelfstandig aan de slag met het draaiboek en de bijbehorende materialen.Het biedt ondersteuning om een gepast preventief voedingsbeleid in je LDC te ontwikkelen en te integreren.
Motiverende ppt voor lokale dienstencentraGebruik de PowerPoint om je medewerkers en vrijwilligers te motiveren met het draaiboek aan de slag te gaan.Met een gemotiveerd team kan je zoveel meer dan alleen.
e-learning Preventie ondervoeding bij ouderen Doorloop de e-learning met alle medewerkers en vrijwilligers die betrokken zijn bij de maaltijden. Verruim je kennis over gezonde voeding en (preventie van) ondervoeding bij ouderen.
Brochure preventie ondervoeding bij ouderenOverloop kort de folder en geef de link of een geprinte versie mee zodat je bezoekers op hun eigen tempo de brochure kunnen lezen. Geef je bezoekers de kans om bij te leren over het thema en aan de slag te gaan met de geformuleerde handvaten.
steekkaart ondervoedingHoud de steekkaart bij de hand om te weten wat te doen bij een vermoeden van ondervoeding. Ondervoeding bij ouderen tijdig opsporen en behandelen zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen functioneren.
Interactieve tool Ouderen en hun inzichtenHaal inspiratie voor activiteiten en omgang met ouderen uit de interactieve tool.Ouderen willen zo lang mogelijk gezond thuis blijven wonen. De tool geeft een overzicht bij de inzichten uit een co-creatief traject met ouderen en bevat heel wat concrete inspiratie.

Meer info en materialen

Laat je je oudere bezoekers graag naar huis gaan met tastbare informatie? Geef een folder, flyer of webadres mee. Bestel gratis educatie- en nudging materialen op gezondleven.be. Kijk hieronder voor een lijst van materialen en waarvoor je ze kan gebruiken.

Wat?Waarom?
Kaartje zeker gezond en mijn gezond leven

Geef je oudere bezoekers praktische tools om met gezonde voeding aan de slag te gaan.

  • Voor een persoonlijke actieplan met concrete tips kunnen ze terecht op mijn.gezondleven.be.
  • Verlekker de ouderen met leuke en gezonde recepten. Op zeker gezond vinden ze meer dan 1000 recepten om gezond te koken.
Geef het kaartje mee zodat ze weten waar de tools te vinden.
Infographic weekmenuDit is de ideale tool om een weekmenu op te stellen én rekening te houden met het seizoen. Zowel voor de menuplanning in je eigen keuken als om mee te geven met ouderen.
Infographic gezond boodschappenlijstjeGezonder eten begint bij het maken van de gezonde keuzes in de supermarkt. Dit gezond boodschappenlijstje helpt je bezoekers te eten volgens de voedingsdriehoek. Het biedt dus een zeer goede houvast bij het winkelen.
Poster ‘Suikerklontjes in dranken’
Poster ‘Suikerklontjes in tussendoortjes’

Hang de poster(s) met suikerklontjes zichtbaar op om de interesse te wekken.

De posters met de suikerklontjes kunnen een echte eyeopener zijn en mensen aan het denken zetten. Het zijn daarnaast ook de ideale gesprekstarters.
Lees meer over gezonde voeding: de voedingsdriehoekGezond en milieuverantwoord eten: wat is dat nu precies? Met de voedingsdriehoek willen we richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is.
Hier vind je digitale materialen, gedrukte materialen en materialen van partners.Een themadag/week over gezonde voeding? Er bestaan heel wat materialen (affiches, folders, placemats, presentaties, educatieve materialen …) rond het thema voeding waar je mee aan de slag kan.
Wat- en hoe-filmpjes van de voedingsdriehoekHeb je een scherm in het dienstencentrum? Speel dan de filmpjes met wat- en hoe-boodschappen af. Om je bezoekers doorlopend te informeren over gezonde voeding.
Lees meer over eetgedrag veranderenBenieuwd hoe je als lokaal dienstencentrum een rol kan spelen in het veranderen van het eetgedrag van je bezoekers? Verrijk je kennis met het gedragswiel.

Contact: sarah.dries@gezondleven.be

Voor wie: lokale dinstencentra