Cadmium tool

Binnen

Je zou het misschien niet meteen denken, maar ook binnen in huis zijn er mogelijke gevaren. Op de afbeelding hieronder zie je waar die gevaren kunnen zitten: het tapijt, de waterkraan, de jongen, de hond, het speelgoed, de stofzuiger, het terras en de cementmolen. Klik erop om er meer over te lezen en te leren.Lees meer …

Buiten

Ook buiten kunnen zware metalen zoals cadmium voorkomen. Op de tekening hieronder zie je waar. Klik eens op het zwembadje, terras, wandelpad, gras, de pompoen of het kraantje en ontdek zo waar je best extra op let.Lees meer …

Personen

Sommige mensen komen meer in contact met cadmium dan anderen. En ook huisdieren brengen soms zware metalen mee. Klik hieronder op de rokende opa, zwangere vrouw, de dame ernaast, het jongetje en de kat voor meer info daarover.Lees meer …

Cadmium Adrestool

Woon je in de Noorderkempen (Balen, Hamont-Achel, Lommel, Mol, Pelt), dan kan je per adres een specifiek teeltadvies krijgen: vul hierboven je adresgegevens in.
Dit advies is gebaseerd op eerder wetenschappelijk onderzoek en is betrouwbaar, maar minder nauwkeuring dan wanneer je een staal van je eigen bodem laat onderzoeken.

Waarom is deze regio een aandachtsgebied?

Op het einde van de 19e eeuw vestigden zich in de regio Noorderkempen een aantal zinkfabrieken. Voor de productie van zink werden zinkertsen gesmolten op een hoge temperatuur. Hierdoor kwam via de rook uit de schouwen vooral het zware metaal cadmium in de omgeving terecht. Dit veroorzaakte een ernstige vervuiling in de wijde omtrek van de fabrieken.

Eind jaren 1970 werd overgeschakeld op een ander productieproces. Hierdoor ging de luchtkwaliteit er op vooruit (de huidige zinkfabrieken stoten bijna geen zware metalen meer uit), maar de vervuiling van de bodem en het grondwater was een feit.

Tot op vandaag houden inwoners van Lommel, Pelt, Balen, Mol en Hamont-Achel best rekening met deze vervuiling.

Zijn er gevolgen voor de gezondheid?

Meer info over gezondheidseffecten vind je in de fiche over cadmium.

Hoe kan ik mijn blootstelling beperken?

Door een aantal eenvoudige preventiemaatregelen consequent op te volgen kan je voorkomen dat er teveel cadmium in je lichaam komt. Klik op de cirkels in onderstaande tekeningen en ontdek de tips.